Închide Close

Autori

Bronisław Wildstein

Bronisław Wildstein

BRONISŁAW WILDSTEIN (n. 1952) este scriitor, publicist şi jurnalist. A studiat la Universitatea Iagelonă de la Cracovia. În studenție a activat în Comitetul pentru Apărarea Muncitorilor, KOR. În 1977, a fondat SKS, Comitetul Studențesc de Solidaritate, prima structură publică de opoziție de la Cracovia. KOR și SKS au pregătit înființarea Solidarność și a organizației sale de studenți, NZS. A fost de mai multe ori arestat și interogat de SB, poliția politică a regimului comunist din Polonia. În timpul legii marțiale, în exil, a fost redactor-șef al revistei Kontakt și corespondent al Europei Libere, unde a întâlnit și reprezentanți ai exilului românesc. Întors la Cracovia, în 1989, a fost șeful radioului public. În anii următori, ca jurnalist, eseist și scriitor, a devenit unul dintre cei mai de seamă intelectuali publici polonezi. În 2005, a copiat de la IPN (Institutul Memoriei Naționale) o listă de informatori și persoane urmărite de SB; nu a publicat-o, ci a arătat-o spre cercetare unor jurnaliști, dar ea a apărut pe internet. Gazeta Wyborcza și alți adversari ai lustrației au creat scandalul „listei lui Wildstein“, însă manifestațiile de solidarizare cu acesta au dovedit interesul publicului pentru dezvăluirea colaboratorilor SB, împiedicând desființarea IPN, inițiată de postcomuniști. A fost președinte al Televiziunii Poloneze în perioada 2006–2007. A primit mai multe decorații pentru activitatea anticomunistă, premii literare și în domeniul jurnalismului.
Opera: Romane: Jak woda (Ca apa), 1989; Brat (Fratele), 1992; Mistrz (Maestrul), 2004; Dolina nicości (Valea nimicniciei, Humanitas, 2019), 2008; Czas niedokonany (Timpul imperfect), 2011; Ukryty (Ascuns), 2012. Volume de nuvele: O zdradzie i śmierci (Despre trădare și moarte), 1992; Przyszłość z ograniczoną odpowiedzialnością (Viitor cu răspundere limitată), 2003. Publicistică: Jakiej prawicy Polacy nie potrzebują (De ce fel de dreaptă nu au nevoie polonezii), 1987; Dekomunizacja, której nie było czyli Mistyfikacja triumfująca (Decomunizarea care nu a avut loc sau Mistificarea triumfătoare), 2000; Długi cień PRL-u, czyli dekomunizacja której nie było (Lunga umbră a Republicii Populare, adică decomunizarea care nu a avut loc), 2005; Moje boje z III RP i nie tylko (Luptele mele cu cea de-a III-RP și nu numai), 2008; Demokracja limitowana, czyli dlaczego nie lubię III RP (Democrație limitată sau de ce nu-mi place Republica a Treia), 2013. Eseistică: Śmieszna dwuznaczność świata, który oszalał (Echivocul ridicol al lumii care a înnebunit), 2009. Volume de interviuri: Profile wieku (interviuri cu Francis Fukuyama, Bernard Lewis, Lester Thurow, Leszek Kołakowski, Jacques Derrida, Samuel Huntington și alții), 2000; Niepokorny (Nesupus) – interviu-fluviu cu Bronisław Wildstein, de Piotr Zaremba și Michał Karnowski, 2012.

De acest autor

Valea nimicniciei

Bronisław Wildstein, Valea nimicniciei

CumpărăPreț 47.00 RON

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia