Închide Close

Editura Humanitas

Antonio Damasio, În căutarea lui Spinoza

Cum explică ştiinţa sentimentele

Din categoriile ştiinţă, filozofie, eseistică

În colecția Paşi peste graniţe

După ce odată cu prima lui carte, Eroarea lui Descartes, a pătruns în mecanismul intim al raţiunii, Antonio Damasio dezvăluie aici substratul neurologic al emoţiilor şi sentimentelor care ne însufleţesc. Pornind de la observarea cazurilor clinice cu care s-a confruntat şi de la investigaţii prin cele mai noi tehnici de imagistică cerebrală, Damasio construieşte o spectaculoasă teorie unitară a afectelor - în ultimă instanţă, o teorie a sufletului omenesc. Iar în acest punct ideile sale se întâlnesc cu ideile lui Spinoza. Cartea devine astfel un dialog pasionant între neurologia de vârf a zilelor noastre şi gândirea unui filozof singular care şi-a trăit viaţa în perfect acord cu credinţele lui.

Profesor la universităţile din California de Sud şi din Iowa, precum şi la Institutul Salk, Antonio Damasio este unul dintre marii neurologi ai lumii şi, în acelaşi timp, autorul unor celebre cărţi adresate publicului larg.

Despre Antonio Damasio

ANTONIO DAMASIO este profesor universitar; deţine titlul de Profesor David Dornsife în neuroştiinţe, neurologie şi psihologie la Universitatea din California de Sud, unde conduce Brain and Creativity Institute. A scris numeroase articole ştiinţifice şi a primit multe premii, între care Premiul Príncipe de Asturias pentru ştiinţă şi tehnologie, Premiul J.-L. Signoret pentru neuropsihologie, Premiul Honda şi Premiul Pessoa. Este membru al Institutului de Medicină de pe lângă Academia Naţională de Ştiinţe şi al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe. A publicat lucrări de mare răsunet internaţional, între care Descartes' Error (trad. rom. Eroarea lui Descartes, Humanitas, Bucureşti, 2004), The Feeling of What Happens, Looking for Spinoza (trad. rom. În căutarea lui Spinoza, Humanitas, Bucureşti, 2010) şi Self Comes to Mind (Sinele. Construirea creierului conştient, Humanitas, Bucureşti, 2016), traduse în peste 30 de limbi şi folosite ca manuale în universităţile de pe tot globul.

Foto © Luiz Carvalho

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: În căutarea lui Spinoza
 • Subtitlu: Cum explică ştiinţa sentimentele
 • An apariție: 2010
 • Ediție: I
 • Pagini: 320
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 978-973-50-2587-8
 • Colecție: Paşi peste graniţe
 • Domeniu: ştiinţă, filozofie, eseistică
 • Autor: Antonio Damasio
 • Traducere: Ioana Lazăr

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact