Închide Close

Editura Humanitas

Anthony Marra, Constelația fenomenelor vitale

Din categoriile literatură

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB / PDF

Un debut excepțional, romanul Constelația fenomenelor vitale (2014) semnat de tânărul scriitor american Anthony Marra este deja tradus în 15 țări. Câștigător al John Leonard Prize, acordat de National Book Critics Circle, Anisfield-Wolf Book Award, Carla Furstenberg Cohen Fiction Award, Athens Prize for Literature, Indies Choice Award, Barnes & Noble Discover Great New Writers. Desemnat cea mai bună carte a anului 2014 de Kirkus Reviews și de Amazon.com; una dintre cele mai bune cărți din 2014, potrivit New York Magazine, Washington Post, Chicago Tribune, Library Journal, Kansas City Star, GQ, Christian Science Monitor, San Francisco Chronicle, Cleveland Plain Dealer. Bestseller New York Times,Washington Post, NPR.

Constelația fenomenelor vitale debutează într-un sat acoperit de zăpadă unde Havaa, o fetiță de opt ani, privește din pădure cum soldații ruși, veniți în miez de noapte, îi răpesc tatăl, acuzat de a fi complotat cu rebelii ceceni. Nu departe de ea, vecinul lor de o viață, Ahmed, e martor al scenei. În momentul în care soldații dau foc casei, acesta se teme de ce e mai rău, dar când o găsește pe Havaa ascunsă în pădure, alături de o ciudată valiză albastră, decide să îi găsească adăpost în singurul loc care îi trece prin minte: un spital abandonat unde – se spune – încă lucrează o doctoriță strălucită, dar cam dusă. Pentru Sonja, talentată și stăpână pe sine, sosirea celor doi este o nedorită povară, pe lângă lungul șir de refugiați și rebeli răniți pe care îi tratează, în timp ce așteaptă cu disperare întoarcerea surorii sale dispărute. De-a lungul a cinci zile dramatice, viața ei se va schimba, o tapiserie de compasiune, trădare și iertare țesând laolaltă trecutul acestor trei ciudați tovarăși de drum și pecetluindu-le soarta. O poveste despre puterea de a transcende a iubirii pe timp de război, Constelația fenomenelor vitale este o operă literară de o infinită umanitate, compasiune profundă și o semnificație mereu actuală.

Despre Anthony Marra

ANTHONY MARRA s-a născut în 1984 în Washington, D.C. și a absolvit University of Southern California. A fost bursier Wallace Stegner în scriere creativă la Stanford University (2011–2013) și deține titlul de Master of Fine Arts (MFA) al Iowa Writers Workshop. A publicat proze în reviste prestigioase – The Atlantic, The New Republic, Narrative –, în antologia 2011 Pushcart Prize și în Best American Nonrequired Reading 2012. Primul lui roman Constelația fenomenelor vitale (A Constellation of Vital Phenomena, 2014) a fost considerat de critici un debut strălucit și a primit numeroase premii importante, printre care John Leonard Prize, acordat de National Book Critics Circle, Anisfield-Wolf Book Award, Athens Prize for Literature, Indies Choice Award, Carla Furstenberg Cohen Fiction Award; a fost nominalizat la National Book Award și a ajuns finalist la Prix Médicis și la Flaherty-Dunnan First Novel Prize. Noua carte a lui Anthony Marra, volumul de povestiri The Tsar of Love and Techno, urmează să apară în 2015.

Recenzii

„Extraordinar… Un Război și pace al secolului XXI… Marra pare că își trage calmul astral în fața catastrofei direct din filonul lui Tolstoi.“ (New York Times Book Review)

„În acest roman proaspăt, plin de grație, se află o poveste cu semnificații profunde, având îndrăzneala să fie pe atât de duioasă, pe cât este de cruntă, o poveste despre vieți disperate dintr-un ținut îndepărtat care de îndată devine atât de apropiat și atât de important… Pe măsură ce elementele acestei intrigi complicate încep să se alinieze într-o manieră neașteptat de tragică și emoționantă, trecutul capătă claritate; viitorul este încărcat de neliniște, dar speranța transpare pe alocuri. De ani de zile nu m-a mai copleșit astfel vreun roman.“ (Ron Charles, Washington Post)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Constelația fenomenelor vitale
  • An apariție: 2015
  • Format: EPUB/PDF
  • ISBN: 978-973-689-944-7-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Anthony Marra
  • Traducere: Ioana Avădani

Noi apariții

Author Spotlight

Oliver Sacks

pagina autorului

OLIVER SACKS (9 iulie 1933 – 30 august 2015) s-a născut la Londra, într-o familie de medici, şi a studiat medicina la Queen's College, Oxford. La începutul anilor '60 s-a stabilit în Statele Unite, la San Francisco. Din 1965 a locuit la New York, unde a fost profesor de neurologie la Albert Einstein College of Medicine. Preocuparea sa constantă a fost lucrul cu pacienţii suferind de boli neurologice pentru a-i ajuta sa trăiască în condiţii cât mai apropiate de normalitate.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact