Închide Close

Editura Humanitas

Ramona Ardelean, Eul și fragmentarea conștiinței umane

O explorare din perspectiva fizicii cuantice, filozofiei, teologiei și psihanalizei

Din categoriile filozofie

În colecția Ebook

EBOOK / EPUB

O problemă insuficient conştientizată şi clarificată în spaţiul filozofiei contemporane în general şi în cel al filozofiei româneşti în particular este problema fragmentării conştiinţei umane. Cartea de față este o explorare a originii și consecințelor fragmentării, a cărui cauză și efect este Eul. Acest fenomen a fost abordat, deloc întâmplător, din perspectiva unor domenii, aparent atât de îndepărtate conceptual, cum ar fi mecanica cuantică, filozofia, teologia și psihanaliza, din dorința de a oferi o „cheie“ sau o „punte“ comună de înțelegere. Astfel, fenomenul fragmentării a fost abordat din cinci perspective diferite: cea a fizicianului cuantic David Bohm, a misticului şi filozofului oriental Jiddu Krishnamurti, a teologului creștin Jean-Claude Larchet, a filozofului grec Platon şi a psihanalistului francez Jacques Lacan, toate aceste perspective fiind integrate apoi pe baza ideii comune că Eul nu e o structură a identității, ci o structură a identificării bazată pe confuzia crucială dintre imagine şi realitate, confuzie constituind rădăcina fragmentării.

Despre Ramona Ardelean

RAMONA ARDELEAN (n. 1972) este licențiată a Facultății de Filozofie, Universitatea din București, și doctor în filozofie în cadrul aceleiași universități. Deține o diplomă de master în psihanaliză și este, actualmente, lector universitar asociat la Universitatea Tehnică de Construcții din București. A fost redactor la revista Cultura. A publicat numeroase articole de atitudine intelectuală în reviste de cultură, precum Timpul, Cultura, Contemporanul și Dilema veche, precum și o serie de articole științifice în prestigioase reviste de specialitate din țară și străinătate, A publicat cartea Scandalul nedreptății. Eseuri de metafizică morală, Editura Fundației Academice Axis, Iași, 2016. A tradus și îngrijit, de asemenea, mai multe colecții și cărți din limba engleză, cum ar fi : Wilhelm Bousset, Antihristul: Mărturii ale Bibliei și tradiției, Herald, București, 2010, Rosarium Philosophorum (Grădina Filosofilor), Herald, București, 2008, Wilhelm Bousset, Legenda Antihristului, Herald, București, 2006, Sir Archibald Cockren, Alchimia: Maestrul și Marea Operă, Herald, București, 2005.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Eul și fragmentarea conștiinței umane
  • Subtitlu: O explorare din perspectiva fizicii cuantice, filozofiei, teologiei și psihanalizei
  • An apariție: 2019
  • Format: EPUB
  • ISBN: 978-973-50-6492-1-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Ramona Ardelean

Noi apariții

Author Spotlight

Ioana Pârvulescu

pagina autorului

IOANA PÂRVULESCU predă literatură română modernă la Facultatea de Litere din Bucureşti. A fost timp de 18 ani redactor la România literară, unde a scris săptămânal. La Editura Humanitas a iniţiat şi coordonat colecţia „Cartea de pe noptieră“. În 2013 a obţinut Premiul Uniunii Europene pentru literatură.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact