Închide Close
Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român

Editura Humanitas

Nicoleta Ionescu-Gură, Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român

Din categoriile Știinţe sociale & politică, istorie

În colecția Istorie

La peste şaisprezece ani de la căderea regimului comunist, în România, în structurile statului şi ale partidelor politice înfiinţate după 1989, se găsesc persoane care au făcut parte din nomenclatura regimului comunist.Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze reorganizarea Partidului Muncitoresc Român, care s-a făcut după o schemă impusă de Moscova, şi mecanismele constituirii, după modelul stalinist, a nomenclaturii în Republica Populară Română.Având convingerea că istoria trebuie cunoscută pentru a nu fi repetată, lucrarea se adresează atât unui cititor strict specializat, cât şi publicului larg, de fapt tuturor românilor, în special celor nostalgici după regimul comunist, deorece încearcă să prezinte mecanismul exercitării puterii în anii regimului „democrat-popular" şi faptul că regimul, care se declara apărătorul celor săraci şi cu origine socială muncitorească, a fost bun numai pentru cei de la vârful partidului. Opinia publică din România trebuie să ştie cum se exercita mecanismul puterii în regimul comunist, mai cu seamă că acest mod de conducere a fost acelaşi în toate ţările din Europa Centrală şi de Sud-Est, intrate în sfera de influenţă sovietică la sfârşitul anilor '40 ai secolului XX.

- Aparatul CC al PMR - instrument în realizarea politicii partidului şi în impunerea controlului asupra întregii societăţi- Nomenclatura CC al PMR- Organizarea privilegiilor nomenclaturii CC al PMR- Învăţământul de partid - mijloc de îndoctrinare politică şi sursă generatoare de nomenclatură- Lista documentelor

Despre Nicoleta Ionescu-Gură

NICOLETA IONESCU-GURĂ s-a născut la 19 mai 1969, în Urziceni, Ialomiţa, a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Este doctor în istorie al Universităţii din Bucureşti (2003). Studii postuniversitare de specializare în drept internaţional la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. În prezent, lucrează la Direcţia de Cercetare a Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii. Este coautor al volumului Membrii CC al PCR 1945-1989. Dicţionar (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2004). Este autorul lucrării Stalinizarea României. Republica Populară Română: 1948-1950. Transformări instituţionale (Editura ALL, Bucureşti, 2005).

Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Nomenclatura Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român
 • An apariție: 2006
 • Ediție: I
 • Pagini: 456
 • Format: 15x22,5 cm
 • ISBN: 978-973-50-1212-0
 • Colecție: Istorie
 • Domeniu: Știinţe sociale & politică, istorie
 • Autor: Nicoleta Ionescu-Gură
 • Prefaţă: Nicoleta Ionescu-Gură

Noi apariții

Author Spotlight

Horia-Roman Patapievici

pagina autorului

HORIA-ROMAN PATAPIEVICI – născut la 18 martie 1957 (Bucureşti). Studii de fizică (1977–1981; diplomă de specializare 1982), cercetător ştiinţific (1986–1994), asistent universitar (1990–1994), director de studii (1994–1996), membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS, 2000–2005), preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR, 2005–2012).

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact