Închide Close
Malina

Editura Humanitas Fiction

Ingeborg Bachmann, Malina

Din categoriile literatură

În colecția Raftul Denisei

Capodopera vizionara a literaturii europene, romanul Malina, publicat pentru prima oara in 1971 si tradus in 27 de limbi, este ecranizat in 1991 de regizorul Werner Schroeter, cu Isabelle Huppert in rolul principal. Scenariul poarta semnatura scriitoarei Elfriede Jelinek.

 

Viena. O femeie intre doi barbati. Unul din ei, Ivan (amantul), este obiectul unei iubiri patimase, dar mereu subminate. Celalalt, Malina (sotul sau prietenul), cerebral, distant, intelege si controleaza totul. Cel mai neobisnuit "triunghi" din cate se pot imagina: doi dintre cei implicati sunt in realitate una si aceeasi persoana, iar fiecare persoana este la randul ei dublul celorlalte. Exista insa si "al treilea barbat" -- figura supradimensionata a unui tata distructiv, demascat intr-un lung sir de scene cosmaresti din copilaria protagonistei. O tensiune insuportabila. Un "eu" ce se destrama lent si, in final, dispare la propriu, atunci cand Ivan se retrage din fata pasiunii delirante pe care chiar el o starnise. Romanul se precipita ametitor spre ultima sa propozitie, dar nu-si tradeaza enigma: "A fost crima".

Despre Ingeborg Bachmann

INGEBORG BACHMANN s-a născut în 1926 la Klagenfurt, în Austria. După studii de filozofie, psihologie și germanistică la Innsbruck, Graz și Viena obține titlul de doctor cu o teză despre receptarea critică a lui Heidegger. Întâlnirea, în 1948, și prietenia cu poetul originar din Bucovina Paul Celan au avut o influență hotărâtoare asupra vieții și a operei lui Bachmann. În 1953 i se decernează premiul uneia dintre cele mai importante grupări literare postbelice din Germania, „Gruparea 47“, pentru volumul de versuri Die gestundete Zeit (Timp amânat). În perioada 1953–1957 locuiește la Roma, unde scrie al doilea volum de versuri, Die Anrufung des Großen Bären (Chemarea Marelui Urs, 1956). Volumul de povestiri Das dreißigste Jahr (Al treizecilea an, 1961) marchează trecerea autoarei de la poezie la proză. Spre sfârșitul anului 1965 se mută din nou la Roma, unde, pe lângă librete de operă, scrie romanul Malina (1971; Humanitas Fiction 2007, 2022) și culegerea de povestiri Simultan (1972), care urmau să alcătuiască, împreună cu alte fragmente de proză, un ciclu epic intitulat Todesarten (Variațiunile morții). Ingeborg Bachmann a primit Premiul pentru Literatură al orașului Bremen (1957), Premiul Georg Büchner pentru Literatură (1964) și Marele Premiu de Stat al Austriei (1968). Moare în 1973, în urma unui incendiu izbucnit în locuința sa de la Roma, vastul ei proiect narativ rămânând nefinalizat. Malina, uvertura întregului ciclu epic, este singurul roman terminat. În memoria scriitoarei se acordă anual, din 1977, la Klagenfurt, Premiul Ingeborg Bachmann, una dintre cele mai prestigioase distincții literare din spațiul de limbă germană. Din poezia lui Ingeborg Bachmann, Editura Humanitas Fiction a publicat în 2017 antologia Voi, cuvinte. 101 poeme antume și postume, în traducerea Anei Mureșan și a Ramonei Trufin.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Malina
  • An apariție: 2007
  • Ediție: I
  • Pagini: 280
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1608-1
  • Colecție: Raftul Denisei
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Ingeborg Bachmann
  • Traducere: Ramona Trufin

Noi apariții

Author Spotlight

Cormac McCarthy

pagina autorului

CORMAC MCCARTHY s-a născut în Providence, Rhode Island, în 1933. Studiază, timp de doi ani, artele liberale la Universitatea din Tennessee, iar în 1953 se înrolează în aviația militară a SUA, petrecând doi ani în Alaska. Nu își termină studiile pentru că se mută la Chicago, unde scrie primul său roman, The Orchard Keeper.

Evenimente

20 noiembrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Lansare – Parfum de gheață de Yōko Ogawa

24 octombrie 2024, Editura Humanitas Fiction

Seară japoneză: lansarea romanului Kitchen de Banana Yoshimoto

Calendar

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact