Închide Close

Editura Humanitas Multimedia

Jeni Acterian, Jurnalul unei fete greu de multumit

Din categoriile memorialistică & diaristică

În colecția Memorialistică

„Sunt profund nemultumita de mine de la o vreme. Am incercat sa fac abstractie de gandurile care imi rasar in creier din ce in ce mai obsedant, dar nu serveste la nimic. Ar fi poate mai bine sa nu ma ascund de mine insami si sa privesc in fata lucrurile. Spun ca ar fi bine - cu toate ca stiu precis ca n-are sa fie bine. Dimpotriva. Dar nu e genul meu sa refulez. Pe scurt, incep sa am impresia ca sunt pe cale de a disparea inainte de a fi existat." (JeniI ACTERIAN, 15 ianuarie 1947)

„...A fost mai greu decat mi-as fi inchipuit. Incepusem experienta Jurnalului vorbit cu cativa ani in urma, cand am intalnit-o la radio, sub conducerea lui A.W. si a D.P., pe Alice Voinescu. Am avut atunci revelatia unei comunicari speciale cu o fiinta deosebita. Memoriile unei Persoane deveneau pe suport audio confesiunile unui personaj. Nu le-am cunoscut desi stiam o multime de lucruri despre fiecare. Cu Alice m-am imprietenit repede. De Jeni mi-a fost frica. Dar le-am iubit teribil pe amandoua, crezand ca am gasit cateva ganduri nescrise pe care mi se parea ca le-am descifrat (stiut) numai eu. Am fost fericita sa fiu cateva zeci de minute Alice in Tara Ororilor, si acum Jeni in Tara Pasarilor care se zbat in colivia propriei lor inteligente orgolioase murmurand printre gratii: imi urasc luciditatea.“ (Irina PETRESCU)

Despre Jeni Acterian

JENI (sau JENNY) ACTERIAN (1916, Constanţa – 1958, Bucureşti), de fapt Eugenia Maria Acterian, sora lui Haig şi a lui Arşavir Acterian. A făcut primii ani de şcoală la Notre Dame de Sion în Bucureşti. A dat apoi examenele, inclusiv pe cel de bacalaureat, în particular şi s-a înscris la Facultatea de Litere şi Filozofie, pe care o va încheia în 1940 cu o teză de licenţă pe o temă de logica matematică: Raţionamentul prin coerenţă. Autoarea tezei este remarcată de profesorul Alphonse Dupront, directorul Institutului Francez, care îi promite o bursă în vederea unui doctorat la Sorbona (nu-şi va putea îndeplini promisiunea din cauza declanşării războiului) şi îi oferă un scurt voiaj la Paris, în compania colegilor de facultate Ion Frunzetti, Ştefan Popescu, Eleonora Costescu, Simion Stolnicu ş.a. Nevoită să-şi câştige existenţa, este ajutată de Mircea Vulcănescu, în calitatea sa de subsecretar de stat la Finanţe, să se angajeze pe un post de referent la C.A.F.A. (Casa Autonomă de Finanţare şi Amortizare). Se înscrie după o vreme la Conservatorul de Artă Dramatică (1947), secţia Regie. Totodată, face asistenţă de regie pe lângă Marieta (sau Marietta) Sadova, soţia lui Haig Acterian, şi Liviu Ciulei la Teatrele Odeon, Municipal şi Tineretului, sub numele de scenă Jeny Arnota. Traduce piese din franceză şi engleză. După ce îşi ia diploma de regizor, părăseşte postul de la C.A.F.A. şi se angajează la Teatrul Municipal, iar ulterior la Teatrul Tineretului; regizează unele piese şi în teatre de provincie. Se căsătoreşte cu un tânăr actor, dar căsnicia cu el o dezamăgeşte în asemenea măsură încât se cufundă în ceea ce azi s-ar numi o depresie severă: timp de peste o lună, se închide în casă şi, rămânând într-o muţenie absolută, nu mănâncă şi nu face nimic altceva decât să fumeze încontinuu. Revine apoi la o viaţă normală, dar nu se duce în provincie, unde fusese mutată cu slujba, ci stă acasă, traducând piese de teatru. Se îmbolnăveşte de maladia Hodgkin (limfogranulomatoză malignă), pe atunci practic incurabilă, şi moare în varstă de numai 42 de ani. Deşi opera ei cuprinde doar un excepţional jurnal şi un volum de corespondenţă, ambele apărute postum, Jeni Acterian face parte cu siguranţă din familia marilor intelectuali interbelici. I-a cunoscut personal, de altfel, pe cei mai mulţi: Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Petre Ţuţea, Petru Comarnescu, Marieta Sadova, Constantin Noica, Alexandru Dragomir, Mihai Rădulescu, Cella Delavrancea, Mihail Sebastian etc. Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu şi alţi profesori celebri în epocă au fost audiaţi de ea la facultate. A fost bună prietenă cu Marieta Rareş, Clody Berthola, Lucia Vasiliu, Nuni Dona, Rori Nasta şi, mai ales, cu Alice Botez.

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: Jurnalul unei fete greu de multumit
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • ISBN: 973-978-1709-39-0
  • Preț: 30 lei
  • Colecție: Memorialistică
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Durată: 2 ore și 36 de minute
  • CD-uri: 2
  • Autor: Jeni Acterian
  • Voce: Irina Petrescu

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente