Închide Close
Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Editura Humanitas Multimedia

Constantin Noica, Petre Ispirescu, Tinerete fara batranete si viata fara de moarte

Basmul fiintei si “tinerete fara batranete”

Din categoriile literatură, filozofie, eseistică

În colecția Afinități

„Cand, la inceputul anilor '70, a aparut interpretarea lui Noica la Tinerete fara batranete..., noi cei din jur am avut senzatia ca suntem contemporani cu un eveniment. Cred ca rareori in istoria culturii doua creatii se ajutasera atat de mult una pe alta. Ce era mai presus aici? Basmul care, cu subintelesurile sale, facea credibil, ilustrandu-l si transformandu-l in poveste, gandul filozofic al lui Noica? Sau interpretarea care dadea basmului o demnitate de nimeni stiuta pana atunci?Dar ce importanta are pentru cel care le citeste sau, iata, le asculta astazi impreuna? Important este ca, asa impreuna, ele ne spun ceva extraordinar: pentru muritori viata nu ar trebui sa aiba sens decat dupa ce a fost validata de ratarea nemuririi." Gabriel Liiceanu

"Tinerete fara batranete si viata fara de moarte - e un basm, dar ce basm ! Atat de bogat fiind el in sensurile lui, eu n-am sa indraznesc sa va spun decat trei lucruri : ca e un basm inexplicabil, inepuizabil si inconturnabil." Lidia Bodea, cu ocazia lansarii audiobookului, in cadrul campaniei Audiobookurie la tine-n companie

"Imparatul si imparateasa vor sa aiba un copil si nu au; pana la urma se duc la un batran care le spune «Duceti-va acasa, o sa aveti un copil ; dar o sa fie unul special.» Ce e special in copilul asta ? Este special ceva absolut formidabil: nimeni nu ne-a intrebat, cand ne-am nascut, daca am vrut sa ne nastem, absolut nimeni. Un lucru uluitor al conditiei umane este ca ne-am nascut fiinte libere - putem sa facem ce vrem cu viata noastra - cu o exceptie: nu suntem liberi in alegerea vietii insesi. Grozavia este ca te nasti fara sa te fi intrebat cineva daca vrei sa vii pe lumea asta. Ori copilul asta, spre deosebire de toti copiii din lumea reala, se naste sub o conditie : «Nu ma nasc cum vreti voi ; daca vreau, nici nu ma nasc. Deci, daca vreti sa ma nasc, dati-mi ceva ; ia, incepeti cu promisiunile !» Si imparatul incepe cu bunuri materiale si la sfarsit ii vine ideea, din disperare, nemaistiind ce sa-i ofere; spune : «Bine, fiul meu, am sa-ti dau tinerete fara batranete si viata fara de moarte». Si-atunci copilul "tacu si se nascu". Genialitatea acestui basm vine de-aici, din faptul ca patrunde in culisele, in premisele aruncarii noastre in lume, ca impinge libertatea pe care o avem (pentru ca asta este miracolul omenirii - noi suntem personaje care alegem liberi ce vrem sa se intample cu noi, in conditii date), impinge acest joc, acest pariu al libertatii intr-o zona a nelibertatii care face paradoxul conditiei umane. Te nasti, ca fiinta libera, dar te nasti neliber in privinta nasterii tale.Basmul se termina cu aceasta intalnire formidabila intre Fat-Frumos si propria lui moarte pe care, evadand din conditia muritor umana, voise s-o ocoleasca." Gabriel Liiceanu, cu ocazia lansarii audiobookului, in cadrul campaniei Audiobookurie la tine-n companie

Tinerete fara batranete si viata fara de moarte (asculta un fragment)Basmul fiintei si "tinerete fara batranete" (asculta un fragment)

Despre Constantin Noica

CONSTANTIN NOICA (Vităneşti-Teleorman, 12/25 iulie 1909 – Sibiu, 4 decembrie 1987). A debutat în revista Vlăstarul, în 1927, ca elev al liceului bucureştean „Spiru Haret“. A urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti (1928-1931), absolvită cu teza de licenţă Problema lucrului în sine la Kant. A fost bibliotecar la Seminarul de Istorie a Filozofiei şi membru al Asociaţiei „Criterion“ (1932-1934). După efectuarea unor studii de specializare în Franţa (1938-1939), şi-a susţinut în Bucureşti doctoratul în filozofie cu teza Schiţă pentru istoria lui Cum e cu putinţă ceva nou, publicată în 1940. A fost referent pentru filozofie în cadrul Institutului Româno-German din Berlin (1941-1944). Concomitent, a editat, împreună cu C. Floru şi M. Vulcănescu, patru din cursurile universitare ale lui Nae Ionescu şi anuarul Isvoare de filosofie (1942-1943). A avut domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel (1949-1958) şi a fost deţinut politic (1958-1964). A lucrat ca cercetător la Centrul de logică al Academiei Române (1965-1975). Ultimii 12 ani i-a petrecut la Păltiniş, fiind înmormântat la schitul din apropiere.

Cărţi originale, enumerate în ordinea apariţiei primei ediţii: Mathesis sau bucuriile simple (1934), Concepte deschise în istoria filozofiei la Descartes, Leibniz şi Kant (1936), De caelo. Încercare în jurul cunoaşterii şi individului (1937), Viaţa şi filozofia lui René Descartes (1937), Schiţă pentru istoria lui Cum e cu putinţă ceva nou (1940), Două introduceri şi o trecere spre idealism (cu traducerea primei Introduceri kantiene a Criticii judecării) (1943), Jurnal filozofic (1944), Pagini despre sufletul românesc (1944), „Fenomenologia spiritului“ de G.W.F. Hegel istorisită de Constantin Noica (1962), Douăzeci şi şapte trepte ale realului (1969), Platon: Lysis (cu un eseu despre înţelesul grec al dragostei de oameni şi lucruri) (1969), Rostirea filozofică românească (1970), Creaţie şi frumos în rostirea românească (1973), Eminescu sau Gânduri despre omul deplin al culturii româneşti (1975), Despărţirea de Goethe (1976), Sentimentul românesc al fiinţei (1978), Spiritul românesc în cumpătul vremii. Şase maladii ale spiritului contemporan (1978), Povestiri despre om (după o carte a lui Hegel: „Fenomenologia spiritului“) (1980), Devenirea întru fiinţă. Vol. I: Încercare asupra filozofiei tradiţionale; Vol. II: Tratat de ontologie (1981), Trei introduceri la devenirea întru fiinţă (1984), Scrisori despre logica lui Hermes (1986), De dignitate Europae (lb. germ.) (1988), Rugaţi­vă pentru fratele Alexandru (1990).

Despre Petre Ispirescu

PETRE ISPIRESCU (n. ianuarie 1830 – d. 27 noiembrie 1887), editor, folclorist, povestitor, scriitor şi tipograf român. Este cunoscut mai ales datorită activităţii sale de culegător de basme populare pe care le-a repovestit cu un har remarcabil. Printre cele mai cunoscute basme culese, editate şi tipărite de Ispirescu se numără: Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără moarte, Prâslea cel voinic şi merele de aur, Balaurul cel cu şapte capete, Fata de împărat şi pescarul, Fiul vânătorului.

Recenzii

"Lucrul cel mai tulburator in lecturile lui Gabriel Liiceanu este pasiunea pusa in rostirea ideilor. Tonul aproape patimas cu care sunt rotunjite asperitatile logicii demonstrative, finetea cu care sunt captusite misterioasele volute din unghiurile metafizice, laolalta cu pulsatia vitala, ritmul sustinut al povestirii. Si in rolul invatacelului, al Intrebatorului care experimenteaza, ca si in cel al batranului intelept, detinatorul raspunsurilor, vocea, fiinta povestasului capteaza irevocabil auzul si atentia prin fervoarea, empatia si farmecul participarii. Nu altfel era in poemul dostoievskian al Marelui Inchizitor, nu altfel se petrec lucrurile aici, cu fiinta care vremuieste, timpul rotitor, moartea care sta sa moara si aducerea aminte ca re-legare.
Nu e deloc simplu sa te simti acasa deopotriva ca un copil in rostirea basmului lui Ispirescu si ca un adolescent cautator de sensuri inalte, esente si dileme finale, in seducatoarea interpretare ontologica a lui Noica. Or, Gabriel Liiceanu reuseste tocmai acest lucru : sa fragezeasca ideile, sa le supuna ca un acordeur placa de bronz a pianului, dandu-le, pe rand, catifelare si iritare, profunzime si joaca, avant si resemnare, gingasie melancolica si elanuri cavaleresti, totul intru, nimic pe deasupra.
Ascultandu-l, am avut cateva clipe bune viziunea intruparii acelui eu ganditor care - cum visa Eminescu intr-un manuscris mult admirat de Noica - poate privi fuiorul, adica insasi conditia suprema a meditatiei filosofice. Poftim? Nu stiti cum devine cu fuiorul? Pai cheia pentru usa respectiva o aveti aici. Incercati-o!"

Dan C. Mihailescu

 

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: Tinerete fara batranete si viata fara de moarte
  • Subtitlu: Basmul fiintei si “tinerete fara batranete”
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • ISBN: 978-973-1709-81-9
  • Preț: 50 lei
  • Colecție: Afinități
  • Domeniu: literatură, filozofie, eseistică
  • Durată: 1 oră și 30 de minute
  • CD-uri: 2
  • Autor: Constantin Noica, Petre Ispirescu
  • Grafica: Adrian Răileanu
  • Voce: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente