Închide Close

Editura Humanitas

Lewis Carroll, Alice în Ţara Minunilor

Din categoriile literatură

În colecția Junior

Cu ilustraţiile lui John TennielÎn traducerea Antoanetei RalianTraducerea versurilor de Ioana Ieronim

Într-o după-amiază însorită de iulie, în anul 1862, un profesor de la Oxford, pe numele lui Charles Lutwidge Dodgson, porneşte într-o plimbare cu barca pe râul Tamisa, împreună cu cele trei fetiţe ale prietenilor săi, dintre care una se numeşte Alice. Ca să-şi distreze micuţele însoţitoare, cel ce mai târziu avea să semneze cu pseudonimul Lewis Carroll plăsmuieşte pe loc aventurile unei fetiţe care porneşte pe urmele unui personaj neobişnuit: un iepuraş alb cu ceas în buzunarul vestei. Astfel s-a nascut povestea lui Alice în Ţara Minunilor, în care creaturi stranii precum Iepurele de Martie, Pisica-Cheshire, Regina de Cupă sau Falsa Broască Ţestoasă sfideaza legile firii şi ale limbajului cu o dezinvoltură pe care numai copiii o pot înţelege pe deplin. Dincolo de încercările exegeţilor de a descifra jocurile de limbaj şi aluziile presărate în text, Alice rămâne şi astăzi ceea ce a fost pentru atâtea şi atâtea generaţii: o „carte a cărţilor“ pentru copii, în care imaginaţia şi umorul îşi găsesc expresia dsăvârşită.

Despre Lewis Carroll

LEWIS CARROLL (1832–1898), pe numele său adevărat Charles Lutwidge Dodgson, s-a născut în parohia Daresbury, din Cheshire, al treilea dintre cei unsprezece copii ai unui cleric anglican. Încă de mic a arătat o inteligenţă precoce şi o uşurinţă deosebită în a inventa jocuri şi poveşti originale. În 1850 s-a înscris la Christ Church College din Oxford, unde a excelat în studiul matematicii, primind o bursă pe care avea s-o păstreze toată viaţa, şi unde a ajuns mai târziu să predea. În 1861 a fost uns diacon al Bisericii Anglicane, fără a deveni vreodată preot, în parte, se pare, din cauza bâlbâielii de care suferea, în parte din cauza unei insuficiente aderenţe la valorile Bisericii. La Oxford s-a împrietenit cu familia noului decan de la Christ Church College, ai cărui copii, cu precădere micuţa Alice Liddell, l-au inspirat să scrie Alice în Ţara Minunilor (1865) şi continuarea Alice în Ţara din Oglindă (1871). Printre alte scrieri ale sale se numără mai multe tratate matematice, texte politice, dar şi capodopere ale literaturii absurdului, precum Phantasmagoria and Other Poems (1869), The Hunting of the Snark (1876), Sylvie and Bruno (1889) sau Sylvie and Bruno Concluded (1893). Charles Dodgson a fost şi un prolific autor de scrisori, inventator şi fotograf, celebru în epocă pentru portretele sale – i-a imortalizat pe câţiva dintre membrii cercului prerafaelit, printre care Dante Gabriel Rossetti sau Alfred Tennyson. Nimic nu egalează însă posteritatea sa literară: Alice în Ţara Minunilor a fost un success încă de la prima ediţie, ilustrată de John Tenniel, de al cărui nume a rămas legată până azi. De atunci, cărţile despre Alice au fost traduse în peste 174 de limbi şi au inspirat nenumărate adaptări teatrale, cinematografice şi de televiziune.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Alice în Ţara Minunilor
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 144
  • Format: 13,4x20,5 cm
  • ISBN: 978-973-50-5230-0
  • Colecție: Junior
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Lewis Carroll
  • Ilustraţii: John Tenniel
  • Traducere: Antoaneta Ralian, Ioana Ieronim

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact