SILVIA JURCOVAN s-a născut în satul Cojocna, judeţul Cluj, pe 26 aprilie 1913. A urmat liceul la Cluj şi apoi, vreme de doi ani, cursurile Şcolii superioare de menaj din aceeaşi localitate. Aici a învăţat nu doar arta gătitului, ci şi croitoria şi lucrul de mână, într-un cuvânt, şi-a cultivat întocmai acele deprinderi care făceau din orice tânără o gospodină desăvârşită şi o amfitrioană fără cusur. După absolvire, se stabileşte cu familia proaspăt întemeiată în Sibiu, dar vocaţia de autoare şi-o descoperă mulţi ani mai târziu, abia după ce fiul său termină facultatea şi se stabileşte la Bucureşti, de unde îi trimite scrisori cerându-i reţete simple şi desluşite, pe care să le încerce şi el. Numai că, examinând cu ochi de inginer reţetele primate de-acasă, fiul are câteva critici de adus – Câtă făină înseamnă „făină cât cuprinde“? Cum se numără „două-trei clocote“? –, pe care mama şi le însuşeşte şi le „transcrie" în limbaj de începători, cântărind şi cronometrând totul cu grijă. Astfel s-a închegat nucleul viitoarei Cărţi de bucate, pe care n-ar fi avut niciodată de gând s-o prezinte unei edituri dacă în 1975 n-ar fi surprins o discuţie aprinsă între doi tineri care îşi reproşau lipsa de pricepere în bucătărie. „Am întocmit acestă carte de bucate din dorinţa de a veni în ajutorul tinerilor căsătoriţi, care nu au avut timp să-şi însuşească arta de a pregăti bucate gustoase. Sunt convinsă că un interes mai mare din partea tineretului pentru această îndeletnicire considerată minoră i-ar scuti de multe necazuri majore“, scrie Silvia Jurcovan în prefaţa primei ediţii a cărţii. Autoarea s-a stins din viaţă la varsta de 87 de ani, în octombrie 2000.