Închide Close

Editura Humanitas

Ariana Rosser Macarie, Case, trenuri și andrele

Din categoriile memorialistică & diaristică

În colecția 0

„Case, trenuri și andrele. Treimea, într-un echilibru precar, a destinului meu."

„Buimăcitoarele evocări şi confesiuni ale Arianei Rosser Macarie (debut la 72 de ani!) sunt scrise percutant şi copleşitor, cu mână de profesionist al labirintului narativ. Nesaţ evocativ şi jubilaţie descriptivă. Ironie flegmatic-abrazivă, pitoresc psihologic şi precizie casantă. Sensibilitate, sagacitate şi cinism. Curaj dezarmant în etalarea cearcănelor propriului destin («steluţa mea, o clonă născută din haos, după un calapod schilod»). O autenticitate bine provocatoare, doldora de sincerităţi inconfortabile pentru toată lumea, nu fără autopersiflări caustic-orgolioase şi înţelepciuni tardive. «Goană şi risipă bezmetică prin paradisul iluziilor». Falsa resemnare a ridurilor care se contemplă sfidător, de nu chiar triumfător în oglindă («vitalitate tumultoasă»), fie că-i vorba de fetiţa băieţoasă (poreclită Caţaveica, Zurla, Colţoasa), al cărei tată se va sinucide, de fiica imprevizibil-nărăvaşă, sora dominatoare, eleva ca o «sălbăticiune nedomesticită», studenta căministă şi traumele maternităţii, fie că trecem prin iubiri ratate, umilinţele soţiei cu două divorţuri, spectrul otrăvit al soacrei, culisele televiziunii române în epoca Octavian Paler-Tudor Vornicu, căsătoria cu un englez năucitor şi sfertul de veac petrecut cu picantă nonşalanţă într-o Anglie privită mucalit, tandru-cârcotaş, cu ghiduşie valahă şi mizantropie subtilă. Iar de-a lungul textuării (tricotării) frizând picarescul (Ariana adoră Spania), sumedenie de oameni, stări, peisaje şi fapte. Gara, livada, internatul, case de ţară şi oraş, bunici fabuloşi, operaţii, Ţăndărei, Aluniş, Techirghiol, strada Berzei şi Banu Manta, colegi, vedete sau protectori din radio şi televiziune, plus inevitabila vizită a ofiţerului recrutor de la Securitate. În fine, marea slăbiciune de cititor a autoarei : Mândrie şi prejudecată. De acum, citiţi dumneavoastră.“ (Dan C. MIHĂILESCU)

 

Despre Ariana Rosser Macarie

ARIANA ROSSER MACARIE s-a născut pe 22 iulie 1944 în satul Scânteia, județul Ialomița. După școala primară la Techirghiol și liceul real la Eforie Sud, între anii 1963 și 1968 face studii de filologie la Universitatea din București. În urma absolvirii cursului de ziaristică obține un post de redactor la Televiziune (1968−1978), apoi unul de documentarist la „Fonoteca de aur“ a Radiodifuziunii (1978−1988). Pasionată de tricotat, în 1986 deschide prima ei expoziție personală de creație vestimentară la Teatrul foarte Mic, urmată − între anii 1986 și 1990, în 1997 și în 2003 − de alte zece în București și pe litoral. În 1990 se căsătorește cu David Rosser și se stabilește în Anglia. În cei 25 de ani de rezidență britanică se ocupă aproape exclusiv și intensiv cu tricotatul, participând la nenumărate expoziții personale și de grup sau la craft fairs, în mare parte în Anglia, Scoția, Irlanda, dar și în Germania, Austria, Olanda, Franța. În paralel, predă în școli sau cluburi din experiența sa în domeniu. Case, trenuri și andrele este primul ei volum publicat. În prezent, autoarea își împarte timpul între Marea Britanie și România.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Case, trenuri și andrele
  • An apariție: 2016
  • Ediție: I
  • Pagini: 400
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-5478-6
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Ariana Rosser Macarie

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact