Închide Close

Editura Humanitas

Gheorghe Florescu, Confesiunile unui cafegiu

Gheorghe Florescu (n. 1944) a învăţat meşteşugul pregătirii cafelei de la Avedis Carabelaian, unul dintre celebrii cafegii armeni care mai existau în Bucureşti la sfârşitul anilor '60. Devine el însuşi cafegiu şi totodată şef al magazinului de cafea şi delicatese din str. Hristo Botev 10, unde avea drept clienţi mari literaţi, actori sau medici bucureşteni, dar şi personaje importante din Securitate şi Miliţie ori alţi privilegiaţi ai regimului. După cutremurul din 1977, Armenaşu, cum i se spunea, e numit şeful unui uriaş complex comercial din Pantelimon, însă continuă să prepare „cafea Avedis“ într-un magazin de pe str. Sfinţilor. La mijlocul anilor '80 este arestat în „lotul cafea“ şi are nefericita ocazie de a face cunoştinţă cu puşcăria de drept comun din perioada târzie a dictaturii.

Din poziţia sa de comerciant, Florescu a cunoscut ca nimeni altul epoca ceauşistă. A cunoscut-o, s-ar putea spune, de la nivelul trebuinţelor omeneşti fundamentale: mâncare, băutură, sexualitate. Sau, mai exact, de la nivelul poftelor fireşti: pentru cafea, alcooluri fine, ţigări occidentale şi orice alte produse „din import“ – pentru tot ce lipsea de pe piaţă şi reprezenta pe atunci, alături de sex, o plăcere supremă a vieţii. A cunoscut, mai ales, mecanismele care făceau să funcţioneze acea societate: relaţiile, complicitatea, şpaga, dar şi frica de represalii.

Cu un neaşteptat, surprinzător talent literar, Gheorghe Florescu povesteşte despre dedesubturile aşa-numitului „comerţ socialist“, comerţ aflat, în mare parte, în mâinile Securităţii. Mica istorie se intersectează cu istoria cea mare în aceste pagini scrise cu vervă, îmbibate de atmosfera României anilor '60-'70-'80, cu descrieri incredibil de amănunţite ale străzilor bucureştene de altădată, cu poveşti adevărate şi personaje pitoreşti, multe încă în viaţă, multe bine cunoscute. Confesiunile unui cafegiu, care se încheie cu evenimente din zilele noastre, fac inteligibilă o lume – lumea din care s-a născut realitatea de azi.

Despre Gheorghe Florescu

GHEORGHE ILIE FLORESCU s-a născut la 8 mai 1944, în timpul unui bombardament anglo-american, în Biserica Sf. Treime din cartierul Dudeşti. La vârsta de 8 ani, după arestarea tatălui său, fost detectiv la Siguranţa Statului, începe să lucreze ca băiat de prăvălie, apoi ca ajutor al unchilor săi olteni care vindeau în Piaţa Vitan. Termină liceul, dar consideră că nu are condiţiile necesare pentru a urma Facultatea de Istorie, aşa cum şi-ar fi dorit. Se căsătoreşte şi, după terminarea stagiului militar, se angajează în comerţul de Stat. Între 1964 şi 1971 trece, pe rând, prin toate funcţiile operative ale comerţului en-gros (primitor-distribuitor, dispecer, şef de secţie al Depozitului de Delicatese Panduri din cadrul Agenţiei de Import). În martie 1971, preia de la mentorul său, cafegiul armean Avedis Carabelaian, magazinul de cafea şi dulciuri din Bd. Hristo Botev 10. Treptat, locul acesta devine un adevărat punct de reper al boemei artistice a Capitalei. Are aici drept clienţi mari personalităţi ale vieţii literare, artistice şi medicale, dar şi figuri im­portante din Justiţie, Miliţie şi Securitate. La 4 martie 1977, blocul din Hristo Botev 10 se prăbuşeşte, dar, printr-un extraordinar noroc, el scapă cu viaţă. În anii '80, lupta pentru aprovizionarea noului său magazin din str. Sfinţilor 6 se dovedeşte extrem de riscantă. În aprilie 1985 e arestat şi condamnat la 11 ani de închisoare. Eliberat condiţionat în 1988, se angajează din nou în comerţ. Participă la Revoluţia română, apoi la «fenomenul Piaţa Universităţii» ca şofer personal al unor jurnalişti americani. În octombrie 1990, suferă un accident vascular cerebral, în urma căruia rămâne cu o hemipareză pe partea dreaptă. Reînvaţă să scrie cu mâna stângă şi, în 2007, după patru ani de muncă intensă, reuşeşte să termine cartea de memorii Confesiunile unui cafegiu.

Recenzii

„  Născut in 1944 în zona pitorescdeochiata a Dudeştilor, pe care o descrie suculent, din neam de negustori olteni, cu tatăl arestat de comunişti (fost detectiv la Siguranţa), Gheorghe Florescu are de mic morbul mercantil, vocaţia prăvăliei şi voluptatea servirii, alunecând febril de la un comerţ la altul,ucenicind cu sârg, maleabil, ductil, pliabil pe toate aşteptarile, gusturile şi poruncile. “ (Idei in dialog, Dan C. Mihailescu | Citeşte articolul )

„ Cartea lui Gheorghe Florescu s-ar fi putut tot atât de bine numi « Sodoma şi Gomora ». Amoralismul total al profitorilor comunismului, goana după satisfacţiile cele mai josnice, cinismul înfruptării din toate plăcerile lumii în climatul unei sărăcii şi nefericiri generale sunt primele lucruri care sar în ochi când citeşti această deprimantă, teribilă mărturie. “ ( Evenimentul Zilei, Mircea Cartarescu | Citeşte articol )

„ O extrem de incitantă carte despre povestea cafelei, cafenelelor şi cafe­giilor din Bucureşti se dovedeşte  sur­prinzătorul volum al lui Gheorghe Flo­rescu Confesiunile unui cafegiu (Edi­tura Humanitas, 2008). Un întreg uni­vers bucu­reştean, românesc, desigur, dar cu multe in­ser­turi « armenesti », deo­potrivă, uman şi istorico-politic iese la iveală din pagi­nile cărtii. Volumul merită citit pe înde­lete, mai ales acum în sezonul de iarnă, cînd stăm mai mult prin casă şi umblăm creanga mai puţin prin oraş. " ( Ararat, Bedros Horasangian | Citeşte articolul )

„ Astăzi, cafeau o găseşti în diferite forme practic peste tot, fără a fi nevoie să înfrunţi cozi interminabile, fără şpagă şi fără « pile ». Cum stăteau lucrurile cu 20- 30 de ani în urmă, ne povesteşte fostul cafegiu bucureştean Gheorghe Florescu în cartea sa lansată de curând Confesiunile unui cafegiu.“ ( Adevarul, 5 ianuarie 2009, Ioana Danciu | Citeşte articolul )

„A făcut, aşadar, cronica unei epoci văzute din spatele tejghelei, ca unul care ştia ca nimeni altul bursa poftelor bucureştene, incompatibilă cu oferta tristă a vitrinelor de alimentară.“ (clubliteratura.ro|Citeşte articolul )

„Gestionar al unui mic magazin de cafea şi delicatese aflat pe Hristo Botev la numărul 10, autorul a reuşit să strangă în micuţul său magazin, dotat cu un « separeu » clandestin, atât crema intelectuală a epocii, cât şi elita securisto-comunistă a sistemului.“ (România liberă, Adrian Schiop | Citeşte interviul )

„ Născut în 1944, Florescu al nostru a priceput încă de pe la zece ani că socia­lismul nu înseamnă, conform sloganului leninist, «puterea sovietică plus electrificare», ci «pu­terea sovietică plus comerţul clandestin». Cum «puterea sovietică» era deja în ţară, măcar ca mentalitate după '63, tînărul Florescu şi-a canalizat toată energia spre co­merţul clandestin.“ (Academia Caţavencu, Ştefan Agopian | Citeşte articol )

„Nu mai puţin spectaculoase sunt amintirile (halucinant de detaliate) lui Gheorghe Florescu, publicate de Humanitas sub titlul Confesiunile unui cafegiu - căci asta a fost autorul lor (debut literar excepţional la 64 de ani!), gestionarul unui celebru magazin de delicatese, având cafeaua în centrul existenţei. Dar şi un «insider» în sistemul aprovizionărilor preferenţiale cu marfa de import.“(Ziarul de duminică, Tudor Călin Zarojanu | Citeşte articolul )

„[...]dacă citim cu atenţie cartea lui Gheorghe Florescu, vom vedea că toată încrengătura de securişti care decidea în comerţul socialist îşi sporea veniturile cu cît situaţia în ţară se înrăutăţea. Există un efect invers proporţional între mizeria în care se scufunda populaţia şi averile securiştilor, tot mai impozante. Gheorghe Florescu descrie foarte bine cum liota de securişti devenea tot mai întinsă, tot mai mulţi rîvneau la fructul oprit (cafea şi alte delicatese)." (Ovidiu Şimonca, Observatorul Cultural | Citeşte articolul )

Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact