Închide Close
Craii de Curtea-Veche

Editura Humanitas

Mateiu I. Caragiale, Craii de Curtea-Veche

Cu ilustrații de Răzvan Luscov

Din categoriile literatură

În colecția în afara colecţiilor

„Textul lui Mateiu I. Caragiale e scris pentru acele momente din viaţa fiecărui om în care trecutul e mai important decât actualitatea, voluptatea mai importantă decât adevărul, miresmele închipuite sau visate mai importante decât realul. E o apoteoză a plăcerii, cu extazele şi abisurile ei pline de primejdii.“ (Andrei PLEȘU)

Craii de Curtea-Veche este cea mai puțin pământească dintre lucrările noastre epice. Totul poate fi identificat și găsit conform cu imaginea contemporană a societății și totuși toate sunt ridicate, cu mult peste nivelul contingențelor, într-un cer de legendă, de mit.“ (PERPESSICIUS)

Craii de Curtea-Veche a fost și va rămâne una dintre operele cele mai reputate ale literaturii române, căreia mulți «mateini» îi dedică un adevărat cult. Opera este o evocare plină de farmec amar, de nostalgie sfâșietoare a Bucureștilor, în chipurile sale vechi, de pe la jumătatea secolului al nouăsprezecelea până în preajma Primului Război Mondial. A iubi profund Craii înseamnă a face să retrăiască în imaginar Bucureștii aceia. Desenator și acvarelist de imens talent, Răzvan Luscov s-a preocupat cu devoțiune, ingeniozitate și răbdare să regăsească urmele lumii pierdute în care se desfășoară acțiunea romanului. Întemeiat pe mii de documente de epocă, artistul a reconstituit în sute de ilustrații case, străzi, saloane, oameni, a dat un chip pe care nu-l putem uita lui Pașadia, Pantazi, Pirgu, Penei, Arnotenilor... Cu o pasiune de arheolog, înțelegând că urma realității este cel mai bun combustibil al fanteziei, Răzvan Luscov a suprapus operei mateine o lume de imagini de care nu ne vom mai putea dispensa... mai mult, a redat viață unei lumi dispărute pe care o plângem cu o dulce-amară melancolie.“ (Ion VIANU)

Despre Mateiu I. Caragiale

MATEIU I. CARAGIALE (n. 24 martie 1885, d. 17 ianuarie 1936), poet, scriitor, istoric al heraldicii. S-a născut la Bucureşti, fiul lui Ion Luca Caragiale şi al Mariei Constantinescu. În anul 1889, tatăl său se căsătoreşte cu Alexandrina Burelly şi îşi aduce fiul în noua familie. În adolescenţă, Mateiu îşi descoperă pasiunea pentru heraldică şi pentru genealogie. Îşi căuta strămoşii pe care îi credea aristocraţi. În 1904, începe la Berlin studiile de Drept, pe care ulterior le abandonează. În anul 1921 apare Remember în Viaţa Românească. Din 1916, începe să lucreze la romanul Craii de Curtea-Veche, pe care îl finalizează în 1928 şi care va fi publicat un an mai târziu, tot la Cartea Românească. În acelaşi an 1929, la 1 mai, primeşte premiul Societăţii Scriitorilor Români. În Agendă notează faptul că în februarie 1929 începe să lucreze la Sub pecetea tainei, iar în octombrie la Soborul ţaţelor. Placheta de versuri Pajere a apărut postum, chiar în anul morţii poetului. Aproape toate poeziile fuseseră publicate în timpul vieţii scriitorului, precum şi o mare parte a romanului Sub pecetea tainei. Textele sale heraldice şi însemnările istorice, destinate uzului personal, n-au fost puse în valoare.

 

Sursa textului și fotografiei: Wikipedia

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Craii de Curtea-Veche
  • Subtitlu: Cu ilustrații de Răzvan Luscov
  • An apariție: 2015
  • Pagini: 400
  • Format: 27x27 cm
  • ISBN: 978-973-50-5081-8
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Mateiu I. Caragiale

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact