Închide Close
Dansul mastilor

Editura Humanitas

Bondor George, Dansul mastilor

Nietzsche si filozofia interpretarii

Din categoriile filozofie

În colecția Academica

Premiul ION PETROVICI al Academiei Române pe anul 2008, în domeniul filozofiei

Filozoful, scrie Nietzsche, trebuie sa fie un bun dansator. Prins in jocul lumii, el se bucura ca un copil de caderea vechilor masti, dar si de aparitia altora noi, intelegand senin ca toate sunt la fel de iluzorii. Gandirea lui Nietzsche izvoraste si se hraneste constant din seva unei atitudini fundamentale. Inaintarile si retragerile, intensitatile existentiale, bataliile cu sine insusi si cu lumea sunt expresiile dispozitiei critice a autorului, adanc inscrise in fiinta sa. In numele ei, morala, cultura, religia si filozofia sunt constranse sa-si arate adevarata fata. Nenumarate masti, unele hidoase, altele de-a dreptul divine, ies acum pe scena, facandu-ne partas la orbitorul carnaval al lumii. Experimentele lui Nietzsche ne introduc, de fapt, in metafora centrala a gandirii sale. El ne provoaca sa descoperim dansul universal al mastilor, in care suprafata apare in sfarsit eliberata de umbra falselor profunzimi.

Despre Bondor George

GEORGE BONDOR (n. 1972), studii de filozofie la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iaşi (1991-1996); studii aprofundate de logică şi hermeneutică (Iaşi, 1997-1998). Doctorat în filozofie la Universitatea „Al.I. Cuza" din Iaşi (2004). Cadru didactic universitar (din 1999), în prezent lector la Facultatea de Filozofie a Universităţii „Al.I. Cuza". Cursuri şi seminarii universitare susţinute în domeniile fenomenologiei şi hermeneuticii, metafizicii şi filozofiei istoriei, istoriei filozofiei contemporane şi româneşti. Stagii doctorale la universităţile din Konstanz (2001) şi Lille (2003). Stagii de cercetare postdoctorală la Freiburg (2004 şi 2005). Bursier al Alexander von Humboldt-Stiftung (2006-2007, stagiu de cercetare la Albert Ludwigs-Universität Freiburg, Philosophisches Seminar II).

Publicaţii: Locul metafizic al străinului (împreună cu Ştefan Afloroaei şi Corneliu Bîlbă), Axis, 2003; articole publicate în reviste de specialitate şi volume colective, asupra unor filozofi precum Nietzsche, Heidegger, Nicolai Hartmann, Foucault, Noica, Alexandru Dragomir. Traducere din limba franceză: Pierre Hadot, Ce este filosofia antică? (în colaborare cu Claudiu Tipuriţă), Polirom, 1997.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dansul mastilor
  • Subtitlu: Nietzsche si filozofia interpretarii
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 340
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1879-5
  • ISBN-10: 978-973-50-1879-5
  • Colecție: Academica
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Bondor George
  • Redactare: Corina Neacșu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact