Închide Close
Dracula

Editura Humanitas

Matei Cazacu, Dracula

Din categoriile istorie

În colecția în afara colecţiilor

Dracula, printul vampirilor din Transilvania, este, potrivit romancierului Bram Stocker, reincarnearea unui voievod din al XV-lea veac. Unde se sfarseste insa istoria si unde incepe romanul? Personajul a existat in realitate. Numele sau este Vlad III, zis si Tepes (1429/30-1476). Domn al Tarii Romanesti, el a oscilat intre mila si cruzime, spirit cavaleresc si tradare, finete politica si brutalitate. Un personaj complex, care a evoluat intr-o lume perversa si dezechilibrata. Rand pe rand calau pentru dusmani si victima a primei campanii aflate sub semnul recentei inventii a tiparului (1463-1488), Vlad Tepes se inscrie in lunga serie a personajelor tragice ale istoriei. Prima ampla biografie istorica a lui Dracula, prezentul volum dezvaluie multiplele unghiuri din care a fost privita aceasta importanta figura a secolului al XV-lea: voievod pentru istorici, tiran sangeros pentru cei care i-au manipulat imaginea pe firul intereselor politice ale vremii, vampir romantic pentru scriitori si cineasti. Pe scurt, erou al luptei antiotomane, demon nemilos care si-a tras dusmanii si detractorii in teapa, print malefic al lumii tenebrelor. Longevitatea prezentei sale in constiinta oamenilor si interesul pe care continua sa-l suscite in zilele noastre l-au transformat pe Dracula intr-unul dintre miturile noastre fundamentale: viata dupa moarte.
Despre Matei Cazacu

Matei Cazacu s-a născut la 11 iulie 1946. Este (din 1979) cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franţa şi (din 1992) conferenţiar la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris.În 1964 a absolvit Liceul Spiru Haret din Bucureşti, iar în 1969 obţine licenţa la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Din 1977 este arhivist paleograf, diplomat al École Nationale des Chartes din Paris. În 1979 obţine, la Universitatea Paris I Sorbonne Panthéon, titlul de doctor în istorie şi civilizaţie bizantină şi postbizantină. În 1984, este diplomat al École Pratique des Hautes Études, IVe section, Paris. Din 1997, conduce cercetări de istorie (docenţă) la Universitatea Paris X Nanterre. Între 1969 şi 1973 este cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga al Academiei Române. În perioada 1977-1978 este bibliotecar la Commission du Vieux Paris. Între 1975 şi 1992 este conferenţiar la Universitatea Paris IV, Sor­bonne Nouvelle. Din anul 1977, s-a angajat în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România, mai întâi în mişcarea Paul Goma, apoi în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului, Secţia română. Din 1982, a activat ca membru în Asociaţia pentru Apărarea Monumentelor Istorice din România şi în operaţiunea Villages roumains. Din 1977, a colaborat la Radio Europa Liberă, BBC, Vocea Americii, Radio France Internationale, Radio Canada, France Inter şi la televiziunea franceză(TF1 şi Antenne 2).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Dracula
  • An apariție: 2008
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 468
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1939-6
  • ISBN-10: 978-973-50-1939-6
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: istorie
  • Autor: Matei Cazacu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact