Închide Close

Editura Humanitas

Claudiu Soare, Extaz. Jurnal ingrat

Niciodată nu am fost mai spiritual ca astăzi, când absolut nici o idee nu mi-a trecut prin cap, dar am privit ore în şir un biftec care mă gândea.

Mă întreb aşadar din ce în ce mai sumbru cum voi sfârşi: în mizerie, alcoolic sau cu minţile rătăcite... Nu am înţeles niciodată că oamenii trăiesc într-o cultură colectivă, şi că a ţine cu inconştienţă să gândeşti de pildă ca un grec antic la Vaslui sau aiurea pe la noi înseamnă pur şi simplu să mergi printre oameni cu spatele, să-i vezi cum se duc, cum te părăsesc. Voi sfârşi, deci, privind astfel în confirmarea faptului că nu ştiu încotro se duc, dacă pleacă sau vin...

Rămâi în singurătate atunci când numai trecutul pledează pentru tine. După gloria carierei, doar zgomotul aripilor târâte, pentru că prea mari crescute şi prea grele, inutile, de folos doar cu umbra, cum se zice că răsare sub ştreang mandragora când face dragoste spânzuratul.

Despre Claudiu Soare

CLAUDIU SOARE s-a născut pe 24 martie 1969, la Ploieşti. În 1994 obţine licenţa în limba şi literatura hindi, la Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea Sannyāsa Upanisad – psihologia renunţării; doi ani mai târziu, îşi încheie studiile de indianistică la Institutul Naţional de Limbi şi Literaturi Orientale din Paris, cu lucrarea Le réalisme mystique dans la littérature de Nagarjun. Nu va mai da curs niciodată acestei orientări spirituale. Se dedică boemei, poeziei, traducerilor din literatura franceză şi fragmentului, până la finele anului 2004, când emigrează în Franţa. A publicat volumele de versuri Psalmii Maimuţei, 1998, Metafizica Bambara, 2001, Frica de a trăi din nou, 2004, Jurnalul unui crocodil ratat, 2006, Neantul îndrăgostit, 2009, toate la Editura Vinea. Agnostica trândăvie - Editura Pandora-M, 2003 – şi Nevroza metafizică – Editura Bastion, Timişoara, 2008 – sunt fructul unor meditaţii amare şi violente, cu tentă stoică, în absenţa oricărei iluzii de viaţă viitoare. La Editura Cartea Românească îi apare în 2010 romanul fantastic Nimeni sau Fumătorul de pipă. A tradus din literatura franceză texte de Sade, Jean Genet, Charles Baudelaire, Antonin Artaud, Casanova, Michel Onfray, Henri Michaux etc.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact