Închide Close

Editura Humanitas

Robert Turcescu, Valeriu Stoica, Istorie recenta 100%

Robert Turcescu în dialog cu Valeriu Stoica

Din categoriile politologie, istorie, convorbiri

În colecția în afara colecţiilor

„Democraţia liberală, ca sistem politic, se întemeiază, mai ales, nu pe cei care sunt aleşi, adică pe oamenii politici, ci pe cei care aleg, adică pe cetăţeni. Cei mai importanţi actori ai jocului politic democratic sunt cetăţenii, nu liderii politici. A alege şi a decide în permanenţă înseamnă o imensă povară. Dar acestea sunt elementele esenţiale ale libertăţii noastre. Din acest punct de vedere, niciun sistem politic nu este mai apropiat de viaţa fiecăruia dintre noi. Am putea spune că trebuie să privim politica în democraţie ca pe o parte indispensabilă din viaţa noastră. Lehamitea şi apatia sunt stări sufleteşti. Antidotul se află în sufletul nostru. În democraţia liberală, cetăţeanul trebuie să aibă calităţile sufleteşti pentru a-­şi învinge lehamitea, apatia, dezamăgirea, scârba. Până la urmă, calitatea oamenilor politici este determinată, în mare măsură, de calitatea cetăţenilor.“ (Valeriu Stoica)

„Există vorbe şi gânduri care merită să trăiască o viaţă mai lungă, dincolo de memoria fragilă a unei emisiuni de televiziune. La urma urmelor, din piesele aparent disparate ale prezentului, ca într-un joc de puzzle, se adună imaginile clare ale viitorului. Cum va arăta el, în cele din urmă, ţine de o altă dezbatere şi de obţinerea unor răspunsuri. Deocamdată e vremea întrebărilor.“ (Robert Turcescu)

Despre Robert Turcescu

ROBERT TURCESCU (n. 1975, Piteşti) este licenţiat al Universităţii Bucureşti, specializarea Jurnalistică (1997); după absolvire, a predat ca profesor asociat la Şcoala Superioară de Jurnalistică. În prezent, susţine o serie de seminarii despre tehnicile de redactare la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Bucureşti şi conduce Societatea Jurnaliştilor Profesionişti, o asociaţie profesională care desfăşoară programe de instruire pentru ziarişti.ACTIVITATE PROFESIONALĂ: a început activitatea de jurnalist în 1993 şi a fost angajat sau colaborator al mai multor redacţii, printre care Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Ziua şi TVR. Vreme de câţiva ani a condus din poziţia de redactor-şef departamentele editoriale de la Radio Total şi Europa FM, iar din noiembrie 2008 este directorul postului de radio Realitatea FM, unde realizează zilnic emisiunea „România vorbeşte“. Produsul jurnalistic care i-a adus cea mai mare notorietate, dar şi premii din partea Clubului Român de Presă şi a Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune este talkshow-ul TV intitulat „100%“, pe care îl realizează din toamna anului 2003 la Realitatea TV. A condus ca redactor-şef şi, mai apoi, ca director editorial ziarul Cotidianul şi a publicat în revista Dilema o serie de tablete săptămânale în cadrul rubricii „Alte glasuri, alte păreri“. Este proprietarul unei case de producţie TV care a realizat de-a lungul anilor mai multe emisiuni de succes, printre care „Kilocruciada“ şi „Analiza finală“.ACTIVITATE PUBLICISTICĂ: Dincolo (roman, Editura Seviris, Braşov, 2000); Dans de Bragadiru. Cum se vede România în direct (publicistică, Editura Polirom, Iaşi, 2004; ediţia a doua, cu audiobook în lectura autorului, 2006); Fiare vechi. Dileme cotidiene (publicistică, Editura Polirom, Iaşi, 2005). | turcescu.wordpress.com

Despre Valeriu Stoica

VALERIU STOICA (n. 1953, Bucureşti) este doctor în drept (1997). Asistent, apoi profesor de drept civil la Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti. Iniţiator (1990) al Programului de Drepturi ale Omului la Universitatea din Bucureşti. Profesor şi decan al Institutului Naţional al Magistraturii (1991-1993), membru al Curţii Internaţionale de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (1993-2005). Membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului şi Intoleranţei şi al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept. Membru al Institutului Internaţional pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.ACTIVITATE POLITICĂ: Membru al Partidului Naţional Liberal, de la reînfiinţarea acestuia, în 1990, până în 2006: prim-vicepreşedinte (1997-2001), preşedinte (2001-2002). Membru al Camerei Deputaţilor în două legislaturi (1996, 2000), ministru al Justiţiei şi viceprim-ministru al României (1996-2000). A fost membru al Delegaţiei Române la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În prezent vicepreşedinte al PDL.LUCRĂRI PUBLICATE: Practica judiciară penală, vol. IV (în colaborare), Editura Academiei Române, 1993 (Premiul „Simion Bărnuţiu" al Academiei Române); Tratatul de drept comparat, vol. I, II, III de Leontin-Jean Constantinesco (postfaţă, îngrijirea ediţiei şi revizuirea traducerii, All, 1997); Rezoluţiunea şi rezilierea contractelor civile, All, 1997 (Premiul „Mihail Eliescu" al Asociaţiei Juriştilor); Puterea - un rău necesar, Allfa, 2002; Provocări liberale (în colaborare), Humanitas, 2003; Drept civil. Drepturile reale principale, vol. I, Humanitas, 2004; Drept civil. Drepturile reale principale, vol. II, Humanitas, 2006; Unificarea dreptei, Humanitas, 2008; Reconstrucţia dreptei, Humanitas, 2009. A publicat peste 80 de articole în principalele reviste de specialitate din ţară (Revista română de drept, Dreptul, Revista română de drepturile omului, Revista de drept comercial, Pandectele române, Curierul judiciar), precum şi în reviste de studii politice (Sfera politicii).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Istorie recentă 100%
  • Subtitlu: Robert Turcescu în dialog cu Valeriu Stoica
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 228
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2576-2
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: politologie, istorie, convorbiri
  • Autor: Robert Turcescu, Valeriu Stoica
  • Prefaţă: Robert Turcescu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact