Închide Close

Editura Humanitas

Michel Tournier, Jurnal extim

Jurnalul intim este, pesemne, scrierea cea mai raspandita din lume... toti tin un astfel de jurnal, il ascund, il inconjoara cu afecţiunea lor si sfarsesc prin a visa sa-l publice. Scriitorii cei mai respectabili nu fac exceptie de la aceasta trista regula. Ca sa nu alunece si el în ridicol, Michel Tournier tine un jurnal extim. Şi publica extrase din el, care alcatuiesc un adevarat „fals jurnal“ surprinzator.Michel Tournier reuseste un tur de forta: sa nu vorbeasca deloc despre sine, sa nu livreze nimic din fiinta lui, sa nu-si povesteasca viata - si sa-si pasioneze cititorul... Jurnalul sau este o epura. Trebuie sa-i fim recunoscatori lui Tournier ca ne salveaza, gratie „extimului“, de ispita narcisismului. (François Busnel, L'Express)

Le spun copiilor dintr-o şcoala: „Scrieti în fiecare zi cateva randuri intr-un caiet gros. Sa nu fie un jurnal intim consacrat starilor voastre sufletesti, ci, dimpotriva, un jurnal indreptat spre lumea exterioara, spre oamenii, animalele, lucrurile ei. Şi veţi vedea ca, de la o zi la alta, nu numai ca veti scrie mai bine si mai usor, dar, mai cu seama, veti avea o prada mai bogata de consemnat. Pentru ca ochiul şi urechea voastra vor invata sa decupeze şi sa retina din imensa şi informa magma de percepţii cotidiene ceea ce poate sa treaca in scrisul vostru. La fel cum privirea unui mare fotograf înconjoara si incadreaza scena care poate deveni o imagine. (Michel Tournier)

  Dan C. Mihăilescu prezintă Jurnal extim (ProTV, „Omul care aduce cartea“, 2009)

 Claudiu Constantinescu despre Jurnal extim (Dilema veche nr. 326, 13–19 mai 2010)

Despre Michel Tournier

Michel TOURNIER, unul dintre cei zece membri ai Academiei Goncourt, s-a născut la Paris în 1924. Educaţia i-a fost marcată de cultura germană, muzică şi catolicism. Deşi a studiat filozofia la Sorbona şi Tübingen, urmând cursurile celebrului Maurice de Gandillac, nu a reuşit să fie profesor de liceu, cum şi-ar fi dorit, pentru că a ratat examenul de agrégation. A lucrat ca jurnalist la Radio France şi Europe 1, a colaborat la Le Monde şi Le Figaro, iar între 1956 şi 1968 a fost redactor la Plon, ocupându-se de traducerile din germană. În 1967 şi-a publicat primul roman, Vendredi ou les Limbes du Pacifique, inspirat de Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe şi recompensat cu Marele Premiu pentru roman al Academiei Franceze. În 1970 Le Roi des aulnes a obţinut Premiul Goncourt; s-a vândut în 4 milioane de exemplare. A urmat, în 1971, Vendredi ou la Vie sauvage, versiune simplificată a cărţii Vendredi ou les Limbes du Pacifique, devenită o lectură şcolară clasică şi vândută în 7 milioane de exemplare. Tournier se autodeclară un contrabandist al filozofiei care încearcă să-I strecoare pe Platon, Aristotel, Spinoza şi Kant în ţesătura scrierilor sale. Universul lui romanesc, populat de monştri, căpcăuni, gemeni, androgini, este traversat de tema inversiunii, oscilând între realism şi fantastic. Subiectele filozofice, miturile, religiile, istoria sunt redate într-o formă „tradiţională şi liniştitoare", care a contribuit imens la popularitatea scriitorului. Locuieşte în prezbiteriul unui sătuc (Choiseul) aflat la 40 de kilometri de Paris, în valea Chevreusei.

Romane: Vendredi ou les Limbes du Pacifique, 1967 (Vineri sau limburile Pacificului), Le Roi des aulnes, 1970 (Regele arinilor), Vendredi ou la Vie sauvage, 1971 (Vineri sau viaţa sălbatică, Humanitas, 2008), Les Météores, 1975 (Meteorii), Gaspard, Melchior & Balthazar, 1980 (Gaspar, Melhior & Baltazar), Gilles & Jeanne, 1983 (Fecioara şi căpcăunul ), La Goutte d'Or, 1985 (Picătura de aur), Éléazar ou La Source et le Buisson, 1996.Povestiri şi nuvele: Le Coq de bruyère, 1978 (Piticul roşu), La Fugue du Petit Poucet, 1979, Barbedor, 1980, Le médianoche amoureux, 1989 (Amanţii taciturni).Eseuri şi jurnale: Le vent Paraclet, 1978, Le Miroir des idées, 1994, Célébrations, 1999 (Celebrări, Humanitas, 2010), Journal extime, 2002 (Jurnal extim, Humanitas, 2009), Allemagne, un conte d'hiver de Henri Heine, 2003.

Recenzii

„Nici aici, cum nici în romanele lui, cuminţenia conformă nu e de găsit. Jurnalul nu face decât să completeze, selectând preferinţe, observaţii şi argumente absolut singulare, imaginea scriitorului frecventat şi de Mitterrand, şi de floarea scriitorimii franceze.“ („Michel Tournier nu vrea să se confeseze“, recenzie de Alina Purcaru, Cotidianul, 23 martie 2009)

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Jurnal extim
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 170
  • Format: 13 x 20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2413-0
  • Preț: 23 lei
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Michel Tournier
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Redactare: Oana Barna

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact