Închide Close
Jurnalul de la Paltinis

Editura Humanitas

Gabriel Liiceanu, Jurnalul de la Paltinis

Din categoriile memorialistică & diaristică, filozofie

În colecția Seria Eseu

Prima editie a Jurnalului de la Paltinis – jurnalul momentelor petrecute de Gabriel Liiceanu in preajma lui Noica – a aparut la Cartea Romaneasca in 1983. A doua, revazuta si adaugita cu paginile cenzurate in 1983, a fost publicata de Humanitas in 1991. Actualei editii – a treia – i-au fost adaugate doua texte tulburatoare de data recenta (1996), despre arestarea si moartea lui Noica. Impreuna cu Epistolarul, aflat la randul sau la o noua editie, Jurnalul de la Paltinis reconstituie in beneficiul tinerei generatii de astazi premisele mitului de ordin cultural nascut, in anii '80, in jurul personalitatii lui Noica. „...o astfel de carte istoriseste o fabula care, cu sau fara noi, merita sa fie inventata.“ Constantin Noica „Un strain care ar citi Jurnalul ar putea crede ca in anii aceia oamenii din Romania nu faceau altceva decat sa se piarda in meditatii atemporale sau sa viseze la soarta civilizatiei.“ „Jurnalul trece dincolo de limitele inevitabil discrete ale unui text filozofic si isi dezvaluie adevaratul sau gand: cautarea de sine. Crima ce incununeaza cartea il priveste mai putin pe Maestru cat pe Discipol...“ Emil Cioran „...aceasta carte e in realitate un document de epoca, marturia patetica a unor aspiratii si neputinte care ar putea deveni sensul si justificarea acestor ani de take-off, haraziti generatiei noastre.“ Andrei Plesu „De fapt ceea ce e in Jurnal de resortul filozofiei ramane mai mult sau mai putin enuntiativ, lucru normal, rostul cartii nefiind de a expune o filozofie, ci de a infatisa o atitudine si un program.“ Alexandru Paleologu „Filozofia e pentru ei toti [maestru si discipoli] singura preocupare vrednica a retine cugetul si veghea omului, iarasi si iarasi: ea, delecta, suverana... Restul nu-i decat desertaciune, bacanie, irosire a vremii, carenta a spiritului. Si se ajunge astfel la o nevoita, dar reala trufie...“ N. Steinhardt

Despre Gabriel Liiceanu

GABRIEL LIICEANU este filozof, eseist şi scriitor, personalitate civică şi academică. Jurnalul de la Păltiniş este un bestseller al anilor ’80, mijlocind întâlnirea cititorilor cu modelul cultural construit de Noica. Apel către lichele, Tragicul, Cearta cu filozofia, Despre limită, Despre minciună, Despre ură, Despre seducţie, Uşa interzisă, Declaraţie de iubire, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Isus al meu, Impudoare, Despre destin (împreună cu Andrei Pleşu), Ce gândește Dumnezeu?, Exitus, Înapoi la argument (împreună cu Horia-Roman Patapievici), Scrisoare către Dorothea, Chipuri ale răului în lumea de astăzi. Ficțiunea ca necesitate vitală (dialoguri cu Mario Vargas Llosa), „Am inventat Păltinișul!“ (împreună cu Constantin Noica și Andrei Pleșu) sunt o parte dintre volumele publicate de-a lungul timpului la Humanitas.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Jurnalul de la Paltinis
  • An apariție: 1991
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 280
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-28-0311-8
  • ISBN-10: 973-28-0311-8
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: memorialistică & diaristică, filozofie
  • Autor: Gabriel Liiceanu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact