Închide Close
Principiul cerului

Editura Humanitas

Alexander Baumgarten, Principiul cerului

Din categoriile filozofie

În colecția Academica

Problema unitatii intelectului sau cea a eternitatii lumii nu sunt nici probleme disparate, nu sunt nici obiecte proprii medievistilor, menite etern sa fie subiecte de articole specializate pe istoria manuscriselor, a surselor literare sau a stabilirii succesiunilor de idei. Dimpotriva, ele trebuie gandite de cei care cunosc colateral gandirea medievala, pentru a proba iesirea lor intr-o disputa de idei mai vaga istoric, dar mai fertila filozofic. [...] Acum zece ani, cand redactam textul acestei carti pregatindu-l ca teza de doctorat, eram preocupat mai degraba, scolareste, de reconstructia istorica a evenimentelor disputelor pariziene legate de temele de mai sus. „Legand" atunci temele intre ele, in virtutea analogiei, am numit conglomeratul conceptual al unitaii intelectului si al eternitatii lumii „principiul cerului". [...] Dimpotriva, acum centrul de greutate al intrebarii s-a mutat, vazand in cercetarea istorica propriu-zisa doar un pretext pentru o intrebare mai ampla, pentru al carei raspuns intreg acest volum ar trebui sa fie o simpla deschidere: de ce insista gandirea antica si medievala, in cateva ocurente prestigioase ale ei, asupra faptului ca actul gandirii este asumarea unui principiu universal dat (cer, cetate, intelect), individuat incomplet si insotit in permanenta de un rest de nedizolvat, care asigura eternitatea gandirii si, simultan, marginalitatea ei fata de un „de negandit" ce nu se epuizeaza niciodata, dar care este insasi conditia de posibilitate a gandirii? ALEXANDER BAUMGARTEN

Despre Alexander Baumgarten

ALEXANDER BAUMGARTEN este conferenţiar universitar şi director al Departamentului de Filozofie Premodernă şi Românească al Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj. Conduce câteva colecţii dedicate filozofiei antice şi medievale ale unor prestigioase edituri din România, unde a publicat peste zece volume de ediţii bilingve comentate. Pasiunea sa pentru Aristotel s-a născut, de aceea, în chip firesc, din necesitatea de a-i aprofunda opera, adevărată „placă turnantă“ pentru mileniul de filozofie aflat în centrul preocupărilor sale. Din opera filozofului din Stagira a tradus două lucrări funramentale: Politica (2001) şi Despre cer (2005).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Principiul cerului
  • An apariție: 2008
  • Ediție: I
  • Pagini: 284
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2210-5
  • ISBN-10: 978-973-50-2210-5
  • Preț: 39 lei
  • Colecție: Academica
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Alexander Baumgarten

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact