Închide Close
Ratacirile elevului Torless

Editura Humanitas

Robert Musil, Ratacirile elevului Torless

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Sunt baieti si se vor barbati. Isi spun numai pe numele de familie. Sunt elevi la un internat select. Nu prea stiu pe ce lume se afla si totusi traiesc lumea cu o intensitate de nedescris. Pentru cel mai mic dintre ei ratacirile sunt singurul mod de a gasi drumul bun. Sa adaugam ca „ratacitul“ Torless se vrea moralist, matematician sau filozof, dar are fire de artist si se simte uneori in primejdie.Pericolul vine din trupurile lor, care o iau cu mult inaintea mintii: ele, trupurile, se dezvolta repede, independent, sigur, in timp ce gandurile abia mijesc, schioape, stangace, influentabile. Pericolul vine din cruzimea de nimic temperata a instinctelor. Si din sensibilitatea in exces, din senzualitatea vascoasa, din ciudatenia de a trai intr-un spatiu inchis, cand toate simturile le sunt larg deschise. Dar primejdia cea mare este in insasi varsta lor, pe care adultii, uitand-o, o numesc „de tranzitie“.Sfatul criticului: Nu trebuie sa credeti ca, daca e cu adolescenti, romanul lui Musil este neaparat pentru adolescenti sau de partea lor. Calitatea principala a elevului Torless insa, capacitatea de a fi uimit, se poate dovedi salvatoare la orice varsta si pentru oricine cauta, ratacind, un drum.

Despre Robert Musil

Un francez, un irlandez și un austriac, Proust, Joyce și Musil, sunt socotiți a fi cei mai mari romancieri ai secolului XX. ROBERT MUSIL (1880–1942), care provine dintr-o veche familie de funcționari, ofițeri și ingineri, este cunoscut mai ales pentru romanul său de maturitate, Omul fără insușiri, romanul lui Ulrich, al „Kakaniei“ natale, al lumii în metamorfoză. După debutul ca romancier, în 1906, cu Rătăcirile elevului Torless (considerat cel mai bun roman al adolescenței din spațiul literaturii de limbă germană), Musil – care încercase până atunci cariera armelor, apoi ingineria și, în fine, studii de filozofie și psihologie experimentală –, hotărăște să se dedice scrisului. Dar, cum nu reușește să traiăscă numai din prozele și dramele pe care le scrie, e nevoit să accepte diverse posturi administrative. Din 1931 trăiește la Berlin, de unde, din cauza nazismului, pleacă la Viena. Își petrece sfârșitul vieții în exil, în Elvetia, unde, însingurat, își consacră timpul marelui său roman.Scrieri principale Proză: Rătăcirile elevului Torless (Die Verwirrungen des Zöglings Torless, 1906; Humanitas, 2004); Vereinigungen (Nunți (1911); Grigia (1923); Drei Frauen (Trei femei (1924); Der Mann Ohne Eigenschaften (Omul fără însușiri, 1930–1943; Humanitas Fiction, 2018). Postum au fost publicate și jurnalul și corespondența scriitorului. Dramaturgie: Die Schwarmer(Exaltații, 1921), Vinzenz und die Freundin bedeutender Manner (Vinzenz și prietena unor oameni de seamă, 1924).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Ratacirile elevului Torless
  • An apariție: 2004
  • Ediție: editie revazuta
  • Pagini: 202
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 973-50-0682-0
  • ISBN-10: 973-50-0682-0
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Robert Musil
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Redactare: Luana Schidu
  • Traducere: Cornelia Andriescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact