Închide Close

Editura Humanitas

Fahri Balliu, Sinistra doamna

Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha

Din categoriile istorie

În colecția Istorie contemporană

„În întunecata galerie a soţiilor de tirani, Peninsula noastră Balcanică are două modele: Elena Ceauşescu, în România, şi Nexhmije Hoxha, în Albania. Prima a devenit un model de ignoranţă şi îngustime la minte, obsedată de ideea de a primi titluri ştiinţifice – iar cu cât avea mai multe, cu atât se acoperea mai tare de ridicol. Cea de a doua s-a remarcat printr-o înclinaţie spre trivialitate şi printr-o cruzime fără egal, ceea ce i-a făcut pe albanezi să o poreclească «Pantera neagră».“ (Ismail KADARE)

„Atmosfera de la curtea «sultanului» Enver Hoxha a fost impregnată de minciună, delir encomiastic, sadism şi vendete tribale. Membră a CC, controlând accesul la dictator, influenţându-i deciziile, Nexhmije a fost principala sa complice. Ceea ce nu se spunea în plenare ori în şedinţele de Birou Politic se şoptea seara acasă, la masă ori în timpul plimbărilor prin parcul rezidenţial păzit de Sigurimi. Prezenta monografie reprezintă o investigaţie deopotrivă captivantă şi terifiantă a unui univers politic lugubru, bântuit de uri, vendete şi invidii viscerale. Nu e lumea intrigilor florentine, ci aceea a patimilor de clan deghizate în verbiaj dialectic.“ (Vladimir TISMĂNEANU)

Despre Fahri Balliu

FAHRI BALLIU (n. 1956, Elbasan), scriitor şi jurnalist albanez, licenţiat al Facultăţii de Istorie-Filozofie din cadrul Universităţii Tirana. De-a lungul vremii a semnat cărţi de povestiri şi scenarii de filme, numeroase articole pe teme literare şi artistice, dar şi romanul Panteoni i zi (Panteonul negru), un rechizitoriu la adresa dictaturii comuniste. La începutul anilor '90 a participat activ în presa de opoziţie cu orientare de dreapta. A fost diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcţia pentru diasporă, şi în cadrul Ambasadei Albaniei la Skopje, iar pentru o perioadă a fost redactor-şef al agenţiei albaneze de ştiri ATSH. În 1997 a fondat ziarul 55 din Tirana, iar în 1998 – editura cu acelaşi nume. În anul 2000 a înfiinţat Institutul de cercetări politice „Alcide de Gasperi“, al cărui director executiv este în prezent. Institutul organizează seminarii şi simpozioane ştiinţifice, la care iau parte intelectuali albanezi şi străini. Activitatea institutului este legată în principal de aspiraţiile teritoriilor locuite de albanezi de a se integra în NATO şi Uniunea Europeană, ca şi de spiritualitatea europeană, cu îndelungi tradiţii în Albania.

Monografia Sinistra Doamnă, văduva dictatorului albanez Enver Hoxha, publicată pentru prima dată în 2005, a devenit un bestseller, fiind tradusă în limbile franceză, macedoneană şi engleză.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Sinistra doamnă
  • Subtitlu: Văduva dictatorului albanez Enver Hoxha
  • An apariție: 2009
  • Ediție: I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-2552-6
  • Colecție: Istorie contemporană
  • Domeniu: istorie
  • Argument: Vladimir Tismăneanu
  • Autor: Fahri Balliu
  • Prefaţă: Ismail Kadare
  • Traducere: Tiberius Puiu

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact