Închide Close

Editura Humanitas

Niels Bohr, Teoria atomică şi descrierea naturii

Patru eseuri şi un studiu introductiv

Din categoriile ştiinţă, eseistică

În colecția Ştiinţă

Nici o răsturnare de perspectivă în ştiinţă nu e comparabilă cu cea produsă, în primele decenii ale secolului XX, de apariţia mecanicii cuantice. Întreaga lume a concepţiilor clasice despre natură se prăbuşea, pentru a face loc unor idei stranii, în răspăr cu intuiţia comună după care, de secole, se călăuzise cunoaşterea. În avangarda fizicienilor care au săvârşit această schimbare radicală s-a aflat danezul Niels Bohr – nu numai că a creat primul model coerent al atomului, dar a dat acea interpretare a teoriei cuanitice care rămâne şi azi în vigoare.

Teoria atomică şi descrierea naturii conţine patru articole scrise de Bohr în anii '20, mărturii ale dezbaterii intelectuale aprinse din jurul noilor idei cuantice. Dincolo de importanţa lor istorică, aceste texte ne confruntă cu probleme ştiinţifice şi filozofice care nu şi-au pierdut nimic din actualitate. Surprinzătoare şi seducătoare e, poate, mai ales analogia pe care o face Bohr între teoria cuantică şi psihologie.

Despre Niels Bohr

NIELS BOHR s-a născut în 1885 la Copenhaga. După studii de fizică şi susţinerea doctoratului în Danemarca, în 1911 Bohr ajunge în Anglia, unde face cunoştinţă cu Ernest Rutherford şi modelul atomic empiric al acestuia. Întors la Copenhaga, elaborează propriul său model atomic, în care rezultatele lui Rutherford sunt combinate cu noţiunea de cuantă de energie, introdusă de Max Planck – contribuţie care reprezintă actul de naştere al aşa-numitei teorii cuantice vechi şi care îi va aduce, în 1922, Premiul Nobel pentru fizică. După eforturi îndelungate, în 1921 reuşeşte să înfiinţeze la Copenhaga Institutul de Fizică Teoretică, institut care a devenit imediat principalul centru de atracţie al fizicienilor din întreaga lume şi unde a fost elaborată o interpretare a mecanicii cuantice în vigoare şi azi. În 1943, după ce Germania nazistă ocupase Danemarca, Bohr s-a refugiat în Suedia, iar apoi a participat, în America, la Proiectul Manhattan de construire a bombei atomice. A murit la Copenhaga în 1962.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Teoria atomică şi descrierea naturii
  • Subtitlu: Patru eseuri şi un studiu introductiv
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 152
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4215-8
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă, eseistică
  • Autor: Niels Bohr
  • Traducere: Maria Ţiţeica

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact