Închide Close

Editura Humanitas

Richard P. Feynman, Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!

Aventurile unui personaj ciudat

Din categoriile ştiinţă, memorialistică & diaristică

În colecția Ştiinţă

Cu excepţia lui Einstein, în jurul nici unui om de ştiinţă nu s-a creat o legendă comparabilă cu cea a lui Richard Feynman. Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! istoriseşte aventuri savuroase – de la sparge¬rea seifurilor cu documentele secrete ale proiectului bombei atomice şi de la farsele jucate colegilor până la stratagemele de cucerire a femei¬lor în baruri – în care întâlnim neastâmpărul, spiritul ludic şi plăcerea de a găsi soluţii neconvenţionale care l-au făcut pe Feynman să schimbe faţa fizicii secolului XX. Rebel, profund original şi inde-pendent atât în plan intelectual, cât şi în plan social, plin de umor, de fantezie şi de viaţă, preocupat până la obsesie să lămurească toate misterele care-i ieşeau în cale, absolut onest, mânat de o curiozitate fără limite, gata să se lanseze în orice aventură – aşa ni se înfăţişează Feynman în amintirile sale.

  Liviu Ornea, „Bifurcaţii. Glumele domnului Feynman“ (Observator cultural, decembrie 2013)

Despre Richard P. Feynman

RICHARD PHILLIPS FEYNMAN s-a născut la New York în 1918. Din copilărie, înzestrările sale excepţionale s-au manifestat în pasiunea pentru experimente şi în capacitatea de a descoperi pe cont propriu matematica. A studiat la Institutul Tehnologic din Massachusetts şi la Princeton. În timpul războiului, la Los Alamos, a participat la Proiectul Manhattan pentru construirea bombei atomice. După război, a predat la Universitatea Cornell, apoi, din 1951, la Institutul Tehnologic din California. Principala sa contribuţie în fizică a fost elaborarea metodei integralelor de drum, care i-a permis să formuleze o teorie deopotrivă riguroasă şi intuitivă a electrodinamicii cuantice şi pentru care a primit în 1965 Premiul Nobel (împreună cu Julian Schwinger şi Sin-Itiro Tomonaga). Preocupările sale au cuprins un spectru uimitor de larg: fizica particulelorelementare, proprietăţile heliului lichid, informatică, biologie, muzică, desen. Cunoscut pentru nonconformismul lui printre fizicieni, a dobândit şi o celebritate publică în 1986, când a explicat pe înţelesul tuturor cauzele dezastrului navetei Challenger. A murit în 1988.La Editura Humanitas au apărut volumele Vă ţineţi de glume, domnule Feynman! Aventurile unui personaj ciudat şi Şase lecţii uşoare. Bazele fizicii explicate de cel mai strălucit profesor.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Vă ţineţi de glume, domnule Feynman!
  • Subtitlu: Aventurile unui personaj ciudat
  • An apariție: 2013
  • Ediție: I
  • Pagini: 360
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4194-6
  • Colecție: Ştiinţă
  • Domeniu: ştiinţă, memorialistică & diaristică
  • Autor: Richard P. Feynman

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact