Închide Close

Autori

Apostolos Doxiadis

Apostolos Doxiadis
S-a nascut in Australia, in 1953, intr-o familie greceasca. A crescut la Atena unde, de mic, s-a aratat interesat de felurite forme ale artei. Pe neasteptate insa, preocuparile artistice sunt inlocuite de pasiunea pentru matematica, domeniu in care incepe sa se faca remarcat. La numai 15 ani reuseste sa fie admis la Columbia University (New York), apoi absolva si Ecole Pratique des Hautes Etudes din Paris. Dupa studii revine insa la preocuparile artistice, iar in 1983 realizeaza in Grecia primul sau film. In 1992 apare in limba greaca romanul Unchiul Petros si Conjectura lui Goldbach care-l transforma intr-unul dintre cei mai cunoscuti prozatori ai tarii lui. Dar aventura acestei carti incepe abia in anul 2000, cand autorul insusi o traduce in engleza si o publica la Editura Faber&Faber din Londra. Succesul este enorm, atat la criticii literari si la matematicieni, cat si la marele public. George Steiner îi admira capacitatea de a „traduce“ limbajul matematic si problemele matematicilor abstracte in vorbirea comuna, iar Sir Michael Atiyah, laureat al Medaliei Field, Nobelul matematicienilor, caracterizeaza romanul mai bine decat orice critic literar: „o poveste a matematicii ca un roman politist, de mare farmec“. In septembrie 2003 cartea lui Doxiadis era deja tradusa in 25 de limbi, romana fiind a 26-a. La 15 martie 2002, editorul englez si cel american hotarasc sa acorde un premiu de 1 000 000 de dolari celui care, in urmatorii 2 ani, demonstreaza Conjectura lui Goldbach, in conditiile formulate in site-ul Editurii Faber&Faber. Nu e o surpriza ca, deocamdata, nu a reusit nimeni.

Romane:
Parallel Life (1985), Makavetas (1988), Uncle Petros and Golbach's Conjecture (1992, 2000), The Three Little Men (1997)

Eseuri:
What's in a Name, Embedding mathematics in the soul: narrative as a force in mathematics education, Euclid's Poetics: An examination of the similarity between narrative and proof

Filme:
Underground Passage, Terirem

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia