Închide Close

Autori

Bernard-Henri Levy

Bernard-Henri Levy
Bernard-Henri Levy (n. 1948) face parte din pleiada „noilor filozofi“ care s-a afirmat la sfarsitul deceniului opt. Elev al lui Louis Althusser la Ecole Normale Superieure, a renuntat la cariera didactica pentru a se angaja in disputele aprinse ale veacului. Dupa experienta alinierii neconditionate la „stanga“, pe care a trait-o ca student in anul '68, levy a denuntat cu sarcasm iluziile intelectualitatii franceze lovite de cecitate in fata realitatilor totalitarismului comunist, relevand in egala masura primejdiile unei recrudescente a fascismului intr-o societate aflata in prada unei grave crize a culturii. Dezlantuirilor de violenta din lumea contemporana, el le opune o atitudine estetica si morala, o redefinire a rolului intelectualului in cetate, chemat sa dezbata cu responsabilitate problemele care framanta constiintele.
Este editor la editura Grasset, unde conduce colectiile „Figures“, „Enjeux“ si „Theoriciens“ si unde a publicat principalele opere ale „noilor filozofi“.
Carti publicate: La Barbarie au visage humain (Barbaria cu chip uman) – 1977, Le Testament de Dieu (Testamentul lui Dumnezeu) – 1979, L'Ideologie francaise (Ideologia franceza) – 1981, Les aventures de la liberte (Aventurile libertatii) – 1990.
Bernard-Henri Levy este, de asemenea, autorul romanului Diable en tete, incununat, in 1984, cu premiul Medicis.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia