Închide Close

Autori

Bernardo Atxaga

Bernardo Atxaga

In Tara Bascilor sunt cam 100 de edituri si 300 de scriitori. Cel mai cunoscut si mai tradus dintre ei se numeste BERNARDO ATXAGA (pseudonimul lui Josepa Irazu Garmendia) si s-a nascut in 1951.
Licentiat in studii economice la Universitatea din Bilbao, a urmat apoi si cursuri de filozofie la Barcelona. Inainte de a se dedica in intregime literaturii a fost economist, profesor de limba basca, scenarist radio. Debuteaza in 1976 cu un volum de poeme, Ziutateak (Turnurile). Doi ani mai tarziu apare volumul Etiopia, care impune canonul poeziei moderne basce. In 1985 se afirma ca romancier cu Bi anai (Doi frati) si obtine si Premiul Criticii, iar in 1988, romanul Obabakoak (Cei din Obaba) primeste Premiul National si este tradus in numeroase alte limbi. Atxaga si-a tradus singur cartile in spaniola, pentru a le face sa intre in circuitul international sau a scris direct in aceasta limba. Cele mai recente creatii ale sale sunt El hombre solo (Omul singur) si Esos cielos (Aceste ceruri).
Atxaga a publicat, timp de doua decenii, douazeci de carti pentru copii si tineret si a devenit astfel maestru al uneia dintre cele mai dificile specii literare. Romanul Memoriile vacutei Mu (in basca Beni Euskaldun Baten Memoriak, iar in spaniola Memorias de una vaca – 1992) a fost tradus si in italiana, franceza, olandeza, germana, portugheza, ceha si chiar in esperanto.

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia