Închide Close

Autori

Mircea Berindei

Mircea Berindei
Mircea Berindei, membru al Uniunii Scriitorilor, s-a nascut la Bucuresti, in 1914, unde a si murit, in anul 2000. Absolvent al Facultatii de Drept (1934) si al celei de Litere si Filozofie (1937) din Bucuresti, a lucrat in cadrul Ministerului Afacerilor Straine al Romaniei din octombrie 1938 pana in noiembrie 1947, cand, in urma masurilor de restructurare dspuse de Ana Pauker, a fost eliminat, impreuna cu imensa majoritate a colegilor sai de breasla, de pe scena politica. Din 1951, lucreaza la Institutul de Mecanica Aplicata al Academiei R.P.R., la Institutul de Istorie a Artei al Academiei R.S.R. si, pana in 1974, la Institutul de Istorie si Teorie Literara „George Calinescu“ al Academiei de Stiinte Sociale si Politice. A colaborat la revistele Gorjul, Convorbiri literare, Romania literara, Revista de istorie si teorie literara ec., precum si la emisiunile radiofonice „Atlas cultural“, „Portrete si evocari literare“, „Caietele verii“.

Opera:
Nicomahos. Dialog despre intelepciune si fericire, cu prefata de Alexandru Philippide, Editura Albatros, Bucuresti, 1970
Marcel Proust (monografie), cu prefata de Alexandru Philippide, Editura Albatros, Bucuresti, 1971
Fabian. Dialog despre vocatie si desavarsire, Editura Albatros, 1972
Shakespeare. Aforisme si cugetari, editie ingrijita de Mircea Berindei, Editura Albatros, Bucuresti, 1973
Rani si balsamuri. Ganduri de-o viata, Editura Coresi, Bucuresti, 1991

De acest autor

Evenimente

HUMANITAS 30 DE ANI 1990 — 2020

„Dacă țara întreagă și-ar fi găsit drumul cum l-a găsit Humanitas din primul moment, fără nici o șovăială, am fi avut astăzi o altă Românie.”

Lucian Boia