Închide Close
Americanul

Humanitas Digital

Cezar Giosan, Americanul

Din categoriile literatură

În colecția Ebook

EBOOK – EPUB

 

Americanul îmbracă în haina ficțiunii povestea adevărată a unui imigrant român în SUA la începutul secolului trecut. În 1913, Mitu, un cioban din Novaci, Oltenia, emigrează în Lumea Nouă cu acte false, iar destinul lui se împletește, preț de cincizeci de ani, cu evenimentele tragice care au marcat atât istoria Europei, cât și a Statelor Unite. Marele Război, Marea Criză Economică, apariția Gărzii de Fier, izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, instaurarea comunismului în Europa de Est, și mai cu seamă în România, tortura din închisorile comuniste sunt tot atâtea pietre de încercare în calea protagonistului. Deși își vede viața prinsă într-un păienjeniș tragic, țesut din firele speranței și deznădejdii, Mitu continuă să caute, chiar și după întoarcerea acasă, iluzoria fericire promisă de „visul american“. Analiza amănunțită a vieții interioare a protagonistului, precum și privirea cinematografică îndreptată asupra unor decenii de intense frământări fac din povestea lui Mitu nu doar romanul unui destin individual, ci și romanul unei generații. „Pentru mine, întâlnirea cu lumea copilăriei pe care am trăit-o la începutul secolului trecut este o mare bucurie. Am avut șansa, grație acestui roman, de a reintra în dialog cu acei oameni, de a-i cunoaște, de a le reînțelege făptuirile și rostirile“, spunea Mihai Șora. Un amănunt de interes pentru cititorul de azi și totodată ceea ce conferă cărții un plus de autenticitate îl reprezintă câteva documente din arhiva familiei protagonistului, de la lista pasagerilor debarcați pe Elis Island până la fotografiile surprinzându-l pe tânărul Mitu începându-și noua viață peste Ocean.

 

Mitu (mijloc) cu taraful lui Tecau, America

Despre Cezar Giosan

CEZAR GIOSAN este absolvent al Politehnicii bucureștene și al Facultății de Psihologie a Universității din București (Magna Cum Laude, 1997). În 1998, după ce, cu totul neașteptat, câștigă la loteria vizelor și i se oferă o bursă Fulbright, ia hotărârea dificilă de a renunța la cea din urmă în favoarea mult-râvnitului green card. Curând însă este admis într-un program de cercetare în psihologie la New School for Social Research din New York. În 2003 își termină teza de doctorat, iar între 2003 și 2009 este cercetător în cadrul Departamentului de Psihiatrie al Școlii Medicale Weill de la Cornell University. În prezent, Cezar GIosan este este profesor de psihologie la Berkeley College, New York, și City University of New York. Șapte ani în America, volumul său de debut, o poveste a primilor ani petrecuți pe „pământul făgăduinței", se bucură de succes și îl determină să revină la pasiunea pentru scris în Americanul, un roman după o întâmplare adevărată.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Americanul
  • An apariție: 2015
  • Ediție: I
  • Format: EPUB
  • ISBN: 978-606-93817-4-8-X
  • Colecție: Ebook
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Cezar Giosan

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente