Închide Close

Înapoi la evenimente

Ismail Kadare a primit premiul „Prinţul de Asturias pentru literatură“

Ismail Kadare, autorul romanului Amurgul zeilor stepei, apărut în 2009 la Editura Humanitas Fiction, a fost recompensat cu Premiul „Prinţul de Asturias pentru literatură“

Ismail Kadare, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii europene contemporane, a primit în ziua de 24 iunie a.c, marele premiu spaniol „Prinţul de Asturias pentru literatură“, acordat de Fundaţia „Prinţul de Asturias“ persoanelor şi instituţiilor a căror activitate constituie o contribuţie importantă la cultura universală, în domeniile literaturii şi lingvisticii. Decernarea premiului a avut loc la Oviedo, în Spania, şi la ea au participat toţi cei 31 de candidaţi din 25 de ţări ale lumii. Printre aceştia s-au aflat nume celebre ale literaturii, precum: cehul Milan Kundera, japonezul Haruki Murakani, olandezul Cees Nooteboom sau italianul Antonio Tabucchi. „Este un premiu elitist, care onorează cultura albaneză“, a declarat scriitorul Ismail Kadare într-un interviu acordat agenţiei ATSH. Premiul „Printul de Asturias pentru literatură“ are o valoare de 50 000 de euro.

Romanele lui Ismail Kadare au fost traduse în zeci de limbi, scriitorul fiind nominalizat de mai multe ori la Premiul Nobel. În 2005 i s-a acordat International Man Booker Prize. În colecţia „Raftul Denisei“ i-au apărut romanele Palatul viselor (2007), Umbra (2008) şi Amurgul zeilor stepei (2009).

Editura Humanitas Fiction pe Social Media

contact