Închide Close
35 de poezii

Editura Humanitas Multimedia

Mircea Dinescu, 35 de poezii

Din categoriile poezie

În colecția Poezie

"«Mon pays tondu comme un œuf, mon frère de solitude et de prison.» C'est un constat terrible, un douloureux état de chose que dresse Dinescu. Une vue de l'Histoire commemécanisme de dégradation des êtres, voire de l'Être, «lorsque plainte et nation désormais se confondent».Et cela sans larmes, sans apitoiement, mais avec la gravité et l'étonnement si précieux des adolescents. Eux qui ont encore la grâce du jeu et chez qui transparaît le rhytme des comptines et des airs oubliés. Cette gravité et cette grâce, Mircea Dinescu les a reçues en partage. Sa Poésie fait nôtre, ici, ce qu'il vit là-bas."Eugéne Ionesco

 

 

Despre Mircea Dinescu

Mircea Dinescu (n. 11 noiembrie 1950 în Slobozia) este un poet, scriitor, publicist şi om de afaceri român.

Fiu al lui Ştefan Dinescu, muncitor metalurg şi al Aureliei Badea, casnică, Dinescu a studiat la Facultatea de Jurnalism a Academiei de Ştiinţe Social-Politice "Ştefan Gheorghiu" de pe lângă Comitetul Central al Partidului Comunist Român, fosta Şcoală Superioară de Partid.

Trăind din expediente şi slujbe mărunte pentru a-şi susţine şederea în Bucureşti (lucrând, printre altele, ca portar la Uniunea Scriitorilor din România), pătrunde în cercurile literare din epocă. Devine membru al Uniunii Scriitorilor şi redactor la revistele Luceafărul şi România literară.

Cartea sa, Moartea citeşte ziarul, a fost refuzată de cenzura comunistă în 1988, dar a fost publicată la Amsterdam. În 1989 este concediat de la România Literară din cauza unui interviu acordat ziarului francez comunist Libération, în care făcea o critică acidă la adresa lui Nicolae Ceauşescu şi a regimului comunist de la Bucureşti. Interviul, considerat cel mai curajos acordat de un scriitor din România, are drept consecinţe arestarea sa la domiciliu şi excluderea din partid. Este pus sub supraveghere permanentă şi i se interzice contactul cu orice persoană în afara familiei. În străinătate, începe o largă campanie de solidaritate cu poetul persecutat, susţinută în special de Frankfurter Allgemeine Zeitung şi postul de radio Europa liberă, cu rezonanţă în Olanda, Franţa, Elveţia şi Germania.

Pe 22 decembrie 1989, ajunge la televiziune cu coloanele de manifestanţi, de unde anunţă românilor fuga lui Ceauşescu şi declanşarea Revoluţiei. Devine membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, apoi în Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională.

După Revoluţia din decembrie a fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România. Este membru al Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fondator al "Fundaţiei pentru poezie", director general al editurii "Seara", preşedinte al "Fundaţiei pentru Promovarea Literaturii Germane din România".

Cărţile poetului Mircea Dinescu au fost răsplătite cu numeroase premii, printre care Premiul Academiei Române şi Premiul Uniunii Scriitorilor din România.

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: 35 de poezii
  • An apariție: 2006
  • ISBN: 8086
  • Preț: 23.5 lei
  • Colecție: Poezie
  • Domeniu: poezie
  • CD-uri: 1
  • Autor: Mircea Dinescu
  • Voce: Mircea Dinescu

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente