Închide Close
Mortii varstnici sa cedeze locul mortilor tineri

Editura Humanitas Multimedia

Milan Kundera, Mortii varstnici sa cedeze locul mortilor tineri

din volumul Iubiri caraghioase

Din categoriile literatură

În colecția Audiofiction

Şi ea continua sã clatine din cap, dar absolut me­canic, cãci în faţa ochilor ei nu se mai afla acum amfitrionul, ci chipul fiului-duşman, pe care-l ura cu atît mai mult cu cît se simţea mai micã şi mai înjositã. Îl auzi deodatã reproşîndu-i povestea cu mormîntul lichidat şi, în clipa aceea, din haosul memoriei îi ţîşni, fãrã nici o logicã, o frazã pe care i-o azvîrli cu furie în obraz: Morţii bãtrîni trebuie sã cedeze locul morţilor tineri, sã ştii asta, bãiete!

MILAN KUNDERA - Mortii varstnici sa cedeze locul mortilor tineri (asculta un fragment)

Lectura publica cu ocazia evenimentului Humanitas 20 de ani: Irina Petrescu citeste un fragment din nuvela "Mortii varsnici sa lase locul mortilor tineri".

 

Despre Milan Kundera

Când, în 1968, tancurile sovietice spulberau „Primăvara de la Praga“, MILAN KUNDERA (1929–2023)  era deja un scriitor cunoscut: publicase poezie, teatru, eseuri, iar primul său roman, Gluma, şi nuvelele adunate în volumul Iubiri caraghioase fuseseră tipărite în ultimul an în peste 150 000 de exemplare. Atâta şi ar fi fost de-ajuns pentru ca noile autorităti cehe să-l excludă de la Catedra de literatură universală pe care o ocupa la Academia de Film şi să-i elimine cărţile din toate bibliotecile Cehoslovaciei. Şi cum să fi acceptat un regim împietrit în stalinismul deceniului şase pe acela care fusese nu doar un participant activ la efervescenţa mişcării pragheze, dar mai şi declarase – şi ilustrase în cărţile sale – că tocmai stalinismul l-a învăţat virtutea izbăvitoare a râsului? Iată de ce următorul roman, Viaţa e în altă parte, i-a apărut in 1973 în Franţa, iar doi ani mai târziu autorul însuşi se stabilea aici, devenind în scurt timp un scriitor de faimă internaţională, tradus în toate limbile importante ale lumii.

Opere scrise în cehă: Gluma, roman; Iubiri caraghioase, nuvele; Viaţa e în altă parte, roman; Valsul de adio, roman; Cartea râsului şi a uitării, roman; Insuportabila uşurătate a fiinţei, roman; Nemurirea, roman

Opere scrise în franceză: Jacques şi stăpânul său. Omagiu lui Denis Diderot, teatru; Arta romanului, eseu; Testamente trădate, eseu; Lentoarea, roman; Identitatea, roman; Ignoranţa, roman; Cortina, eseu în şapte părţi; O întâlnire, eseu

Despre opera lui Milan Kundera: Kvetoslav Chvatik, Lumea romanescă a lui Milan Kundera; Éva Le Grand, Kundera sau memoria dorinţei; Jocelyn Maixent, Secolul XVIII al lui Milan Kundera; Maria Nemcova Banerjee, Paradoxuri terminale; François Ricard, Ultima după-amiază a lui Agnes, eseu despre opera lui Milan Kundera; Guy Scarpetta, Vârsta de aur a romanului; Guy Scarpetta, Variaţiuni asupra erotismului

Recenzii

Dilema veche nr. 342, septembrie 2010

Claudiu CONSTANTINESCU | Pe de altă carte

Proza aceasta din volumul Ridicole iubiri (în noua variantă: Iubiri caraghioase) are vreo 20 de pagini, dar consistenţa unui roman de talie XL. Kundera e un expert în meandrele, pliurile şi volutele naturii umane, aşa încît accidentala reîntîlnire a doi amanţi de o clipă - după 15 ani în care cei doi nu s-au mai văzut, fiecare îndeletnicindu-se, în stilul său, cu propria îmbătrînire - ia forma unei lungi negocieri între stări, dorinţe şi determinări de adîncimi nebănuite. El are acum 35 de ani şi un îngrijorător început de chelie; ea are 55 de ani şi acelaşi „farmec al bunului gust" ca odinioară, în măsură să contrabalanseze amprentele evidente ale bătrîneţii. Viaţa lui e cam nemulţumitoare; în viaţa ei există amintirea unui soţ mort în urmă cu 10 ani şi presiunea surdă a unui fiu care preferă să-şi ştie mama „zăbrelită de bătrîneţe". Reîntîlnirea celor doi e complicată, şovăie între milă, regret, furie, resemnare melancolică şi beţie euforică.

Cînd citeşti textul, simţi în spatele cuvintelor o voce masculină - mai degrabă răutăcioasă cu partitura protagonistului şi tandru-înţelegătoare cu cea a protagonistei. În lectura Irinei Petrescu, accentele capătă o feminitate foarte interesantă, cu o tuşă unitară de uşoară maliţie, dar şi cu... maliţioase schimbări de ton, de la răspicarea specifică unui documentar de Teleenciclopedie despre comportamente ciudate, pînă la tresăriri mobilizînd fulgurante sugestii pasionale. E o lectură inteligent-ironică, în a cărei fluiditate se topesc pînă şi dificilele paranteze din textul lui Kundera.

O povestire minunată, citită cu voce tare de o Doamnă T.

 

Alte Detalii
  • Categorie: audiobook
  • Titlu: Mortii varstnici sa cedeze locul mortilor tineri
  • Subtitlu: din volumul Iubiri caraghioase
  • An apariție: 2010
  • Ediție: Editia I
  • Format: CD AUDIO
  • ISBN: 978-606-8102-19-1
  • Preț: 30 lei
  • Colecție: Audiofiction
  • Domeniu: literatură
  • CD-uri: 1
  • Autor: Milan Kundera
  • Voce: Irina Petrescu

Noi apariții

Author spotlight

Zhuangzi

pagina autorului

ZHUANGZI este considerat, alături de Laozi și Liezi, unul dintre cei trei părinţi ai daoismului. Unii cercetători apreciază că ar fi trăit, cu aproximaţie, între 369 și 286 î.e.n., alţii, mai precauţi, îl situează între secolele IV și III î.e.n.

Evenimente