Închide Close

Editura Humanitas

Alexandru Nicolae, Adina Dragomirescu, 101 greşeli de lexic şi de semantică

Cuvinte şi sensuri în mişcare

Din categoriile lucrări de referinţă

În colecția Viaţa cuvintelor

Greşelile de limbă sau, dimpotrivă, absenţa acestora din exprimare reprezintă o carte de vizită pentru orice vorbitor, iar limba este cartea de vizită a unei culturi şi a unui popor. Se vorbeşte tot mai mult, în ultima vreme, despre deteriorarea calităţii limbii române, iar reacţiile intelectualilor sunt numeroase.În această carte, ne-am propus nu atât să condamnăm greşelile, cât să oferim publicului larg explicaţii pentru apariţia lor şi, mai ales, soluţii pentru a le evita. Greşelile de limbă privesc atât lexicul şi semantica, cât şi gramatica, fonetica, ortografia, punctuaţia etc. De aceea, cartea 101 greşeli de lexic şi de semantică. Cuvinte şi sensuri în mişcare are o soră geamănă, 101 greşeli gramaticale. Cine citeşte cele două cărţi va putea să recunoască, să evite şi chiar să combată nu peste două sute de greşeli de limbă, ci, mai degrabă, peste două sute de tipuri de abateri de la regulile exprimării corecte.

Despre Alexandru Nicolae

ALEXANDRU NICOLAE (n. 9 august 1986). Absolvent al Facultății de Litere a Universității din București în 2008 și al programului de masterat Studii avansate în lingvistică în 2010. Doctorand în filologie și bursier POSDRU (2010-2013), cu teza Tipuri de elipsă în limba română. Legitimarea sintactică a elipsei, coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan. Din 2008, asistent de cercetare la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Sectorul de gramatică. Din 2010, asistent la Universitatea „Lumina", Centrul de limbi străine. Din 2010, cadrul didactic asociat la Universitatea din București, unde predă morfologia limbii engleze și sintaxa limbii române.Cărți în colab.: The Noun Phrase in Romance and Germanic, Amsterdam, 2011; Gramatica de bază a limbii române şi Caiet de exerciții, București, 2010; Ești COOL și dacă vorbești corect, București, 2010. Editor, în colab., al volumelor Studii lingvistice. Omagiu Profesoarei Gabriela Pană Dindelegan, București, 2007; Terminologie și terminologii, București, 2010; Limba română. Controverse, delimitări, noi ipoteze (2 vol.), București, 2010. Articole de sintaxă, morfologie și terminologie (unic autor sau în colab.), în reviste românești și în volume colective din țară și din străinătate. Lucrări în curs, în colab.: Romanian Grammar. A Linguistic Introduction, ed. Gabriela Pană Dindelegan, acceptată la Oxford University Press; cu Alexandra Cornilescu, The syntax of Romanian definite phrases; Tratatul de istorie a limbii române, vol. III, ed. Gh. Chivu.

Despre Adina Dragomirescu

ADINA DRAGOMIRESCU (n. 4 mai 1983). Absolventă a Facultății de Litere a Universității din București în 2005 și a masteratului Limba română. Structură și strategii de comunicare în 2006. Doctor în filologie din 2009, cu teza Ergativitatea. Structuri sintactice la limita dintre tranzitiv și intranzitiv, coordonată de prof. univ. dr. Gabriela Pană Dindelegan. Bursă postdoctorală (2011-2013) în proiectul „Valorificarea identităților culturale în procesele globale", patronat de Academia Română, în cadrul căruia lucrează la o cercetare monografică despre supinul românesc. Din 2005, asistent de cercetare și, din 2008, cercetător la Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Al. Rosetti", Sectorul de gramatică. Din 2008, asistent la Departamentul de lingvistică al Facultății de Litere, unde predă sintaxă, morfologie, fonetică și fonologie, stilistică funcțională, didactică.Cărți: Ergativitatea. Tipologie, sintaxă, semantică, București, 2010. În colab.: Gramatica de bază a limbii române şi Caiet de exerciții, București, 2010; Morfosintaxa limbii române, București, 2010; Ești COOL și dacă vorbești corect, București, 2010. Peste 35 de articole de morfologie, sintaxă și gramatică normativă și 25 de recenzii și prezentări de carte în revistele Revue roumaine de linguistique, Limba română, Studii și cercetări lingvistice, Limbă și literatură, Limba și literatura română sau în volume colective. Lucrări în curs, în colab.: Romanian Grammar. A Linguistic Introduction, ed. Gabriela Pană Dindelegan, acceptată la Oxford University Press; Tratatul de istorie a limbii române, vol. III, ed. Gh. Chivu.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: 101 greşeli de lexic şi de semantică
  • Subtitlu: Cuvinte şi sensuri în mişcare
  • An apariție: 2011
  • Pagini: 224
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3331-6
  • Colecție: Viaţa cuvintelor
  • Domeniu: lucrări de referinţă
  • Autor: Alexandru Nicolae, Adina Dragomirescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact