Închide Close
7 ani in Maramures

Editura Humanitas

Grupul fotografic 7 Zile, 7 ani in Maramures

Album foto color Editie bilingva Cu o prefata de Mircea Cartarescu Un grup de prieteni si fotografi numit 7 zile a revenit vreme de 7 ani, din 1999 pana in 2006, in Maramures, unde a facut tabere de lucru de cate 7 zile, care se incheiau cu expozitii publice. Fotografiile maramuresene ale fiecarui membru al grupului au fost criticate de ceilalti si triate drastic pentru a alcatui, in cele din urma, acest album. Iata, pe scurt, povestea acestei carti nepereche, in spatele careia a stat un proiect coerent si o pasiune -- pasiunea pentru fotografie -- atat de puternica, incat autorii-indivizi au preferat sa semneze ca autori-grup. Sa-i numim totusi aici pe autori, maramureseni sau nu de origine, romani sau straini, cei mai multi fotografi cunoscuti: Voicu Bojan, Cosmin Bumbut, Petrut Calinescu, Bogdan Croitoru, Vasile Dorolti, Silviu Ghetie, Alexandru Paul, Gicu Serban, Oleg Tishkovets, Rene Triebl. Toti au vrut sa dea chip "celeilalte Romanii", sa imortalizeze "acea schimbare accelerata care se petrece in mentalitatea unui popor hotarat, de pilda, sa inlocuiasca rastignirile traditionale ale lui Isus de pe la raspantii cu Isusi din plastic, turnati in serie si tintuiti de cruce cu suruburi. Ce mecanism ascuns poate conduce la o atare schimbare radicala? Cum poate fi ea redata vizual? Cum poate fi spusa aceasta poveste?"

Grupul "7 zile" a reusit sa spuna povestea Maramuresului de azi. "Rareori un grup de artisti a lasat o asemenea impresie de comunitate de intelegere, de constiinta a profunzimii, dar si a limitelor (creative) ale instrumentelor cu care lucreaza", scrie Mircea Cartarescu in prefata. "Cei zece asaza, cu acest album, un clopot de sticla peste Maramures, prezervandu-l, potentand-i culorile si granulatia, restabilindu-l in adevarul sau psihologic si artistic."

Despre Grupul fotografic 7 Zile
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact