Închide Close
Alchimia existentei

Editura Humanitas

Alexandru Paleologu, Alchimia existentei

„Intr-o lume sufocata de o lipsa de educatie in cel mai bun caz pitoreasca, conu' Alecu Paleologu repune in drepturi cultul ceremoniei: ne invata cum se pretuieste un amic si cum se saluta un potrivnic, cum se arunca manusa si cum se ridica manusa, cum se injura cu demnitate, cum se tace, cum se risca fara bravada, cum se tine o fagaduinta, cum se vorbeste frantuzeste, cum se mimeaza naturaletea, cum se obtine galanteria fara vulgaritate, cum se zambeste interlocutorului cand e idiot, cum se primeste o infrangere, cum se trece sub tacere o victorie, cum se sta la masa, cum se suporta canicula fara transpiratie, cum se pastreaza – in praful verii – albul camasii si cate, si mai cate asemenea delicatese anexe, dar esentiale, care, fara a tine loc de continut, pot da omului si unei epoci intregi macar aparenta, daca nu substanta.“ (Andrei Plesu ) „Naturaletea, firescul formularii e principala dimensiune a acestor articole, indiferent daca momentul care-l solicita pe autor implica o certa solemnitate (ca moartea lui Marin Preda sau cea a unui prieten drag, indianistul Sergiu Al-George) sau presupune, dimpotriva, complicitatea bonoma si detasata de orice urma de resentiment («Intre Rostratus si Serban cel bun»). Registrul interesului este si el foarte intins, imbratisand cu aceeasi eleganta si finete a nuantarilor domeniul criticii literare (cu substantiale pagini despre Mihail Sadoveanu, Camil Petrescu, E. Lovinescu, Eugen Jebeleanu, Nicolae Manolescu s. a.), al criticii de arta (monografia Andreescu sau paginile despre expozitiile lui Sorin Dumitrescu) si chiar pe cel al cinematografului [...] – al treilea ciclu al volumului fiind dedicat in intregime unor capodopere sau reusite partiale ale celei de a saptea arte. O mentiune deosebita se cuvine sa acordam remarcabilului interviu N'ayez pas peur!, dat lui Calin Dan, care incheie volumul, el fiind definitoriu pentru un intreg mod de a fi.“ (Stefan Borbely)

Despre Alexandru Paleologu

ALEXANDRU PALEOLOGU s-a născut la 14 martie 1919, în Bucureşti, într-o veche familie boierească. Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai apreciaţi eseişti români, critic literar, diplomat şi om politic marcant. Licenţiat în drept al Universităţii din Bucureşti. Referent la Comisia română pentru aplicarea armistiţiului (1944-1945), ataşat de legaţie în Ministerul Regal al Afacerilor Străine (1946-1948). Căutat de Securitate, reuşeşte să scape şi trăieşte în clandestinitate până în 1956, în oraşul Câmpulung, devenind un apropiat al lui Constantin Noica. Cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, secţia artă veche (1956-1959). Arestat şi condamnat, în lotul Noica-Pillat, la paisprezece ani de muncă silnică (în 1959). La eliberare (prin decret de graţiere), în 1964, este reintegrat la acelaşi institut, secţia teatru. Membru al Uniunii Scriitorilor (din 1967), secretar literar al Teatrului „C.I. Nottara" din Bucureşti (1967), redactor la Editura Cartea Românească (1970-1976). După 1989, s-a implicat în viaţa publică şi în politică: ambasador al României în Franţa (în 1990 a fost demis după ce şi-a afirmat opţiunea pentru forma monarhică de guvernământ şi după ce s-a solidarizat cu demonstranţii din Piaţa Uni versităţii, declarându-se „ambasador al golanilor"), senator (1992-2004). S-a stins din viaţă la 2 septembrie 2005, în Bucureşti.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact