Închide Close
Amurg senin

Editura Humanitas

Sanda Stolojan, Amurg senin

Jurnal din exilul parizian 1997-2001

Evenimentele anilor 1997-2001 din Romania, Franta, din lumea intreaga: Sanda Stolojan le comenteaza cu discretie, dar diagnosticele ei sunt precise, iar judecata morala e mereu prezenta. Cateva teme la care autoarea revine aproape obsesiv: ecourile jurnalelor ei precedente publicate la Humanitas (Nori peste balcoane, 1996, Ceruri nomade, 1999), prietenia intelectuala cu Cioran, spiritul francez si duhul romanesc, Franta si Romania puse mereu fata in fata -- polii intre care oscileaza necontenit sufletul diaristei. Din ce in ce mai prezenta, moartea: prieteni atinsi de boli grave, prieteni sau simpli cunoscuti care dispar, inevitabila presimtire a propriului sfarsit. Si totusi, Sanda Stolojan pare impacata in aceste pagini. Anii ei de amurg au fost cu adevarat senini.

La aparitia primului jurnal al Sandei Stolojan "Natura echilibrata, patrunzatoare, dar discreta, inzestrata cu privirea ascutita, putin cruda, a moralistului sceptic, dar si traversat de entuziasme si elanuri lirice, de romantism aristocratic, Sanda Stolojan are acea sobrietate calda, acea doza fina de ironie tandra, comprehensiva, atat de necesara cronicarului de oameni, fapte si idei aflate intr-o continua, suculenta contradictie." (Dan C. Mihailescu, in Revista 22)

"Unghiul din care scrie Sanda Stolojan este cel al privitorului privilegiat. Extrem de vizuale, notatiile sale dau, pe mari portiuni, senzatia unor pelicule din perioada filmului mut... Martor lucid al celor mai spectaculoase intamplari ale exilului romanesc de la Paris din ultimele trei decenii, Sanda Stolojan e infinit mai mult decat un memorialist. Ea este un intelectual de cea mai buna conditie care nu preia din realitate decat ceea ce a trecut prin propria ei ratiune." (Mircea Mihaies, in Cuvantul)

"Noua [romanilor], de fapt, nu caietelor ei personale, ne-a incredintat [autoarea] perplexitatile ei, alternantele de speranta si descurajare, revolta si intristarile in fata marilor neintelegeri... Sanda Stolojan, in fata evidentei noastre taceri, a unor evidente si pasive acomodari si a altor cateva trasaturi prea complexe ca sa poata fi elucidate in doua-trei randuri, nu judeca, nu condamna, ci doar se mira. Nu in numele unor valori occidentale mai mult sau mai putin trecatoare, ci in acela al valorilor eterne: curaj, adevar, altruism si asa mai departe." (Annie Bentoiu, in Romania literara)

Despre Sanda Stolojan

Nepoata a scriitorului Duiliu Zamfirescu, Sanda Stolojan s-a nascut la Bucuresti intr-o familie de diplomati. Licentiata in litere a Universitatii din Bucuresti, in 1962 s-a stabilit in Franta ca refugiat politic. A fost interpreta oficiala in relatiile cu Romania a presedintilor Frantei, de la Charles de Gaulle la Francois Mitterand. Fondatoare a revistei literare Les Cahiers de l'Est, consacrata in special scriitorilor din Rasaritul Europei, cenzurati in tarile lor din motive politice. Intre 1984 si 1991, Sanda Stolojan a fost presedintele Ligii pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania, cu sediul la Paris. In 1989 a fost distinsa de American Romanian Academy cu Diploma de Onoare pentru activitatea sa inchinata apararii drepturilor omului. In exil, Sanda Stolojan a publicat poezie si proza in reviste romanesti din Occident: Limite, Ethos, Fiinta romaneasca, Revista scriitorilor romani. A scris de asemenea cronici literare si eseuri in Journal de Geneve, Esprit, Cahiers de L'Est, Le Monde, L'Alternative, Lettre Internationale, ARA Journal etc. Poezii in franceza publicate in revistele: Revue de Belles-lettres (Geneva), Creation si Polyphonies (Paris). Volume de versuri aparute la Editions Rougerie: Dans les Brisures (1982), Sur les abimes verts (1985), Bruine de nulle part (1993). Volum de amintiri: Avec de Gaulle en Roumanie (Editions de l'Herne, 1991). In 1996 ii apare, la Editura Humanitas, volumul Nori peste balcoane. Jurnal din exilul parizian. In limba engleza a publicat o monografie Duiliu Zamfirescu in colectia Twaine World Authors (Boston, 1980). A tradus in franceza Lacrimi si sfinti de Emil Cioran (Des larmes et des saints, Editions de l'Herne, 1986) si poezii de Lucian Blaga cuprinse in antologia L'etoile la plus triste (Editions de la Difference, 1992).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Amurg senin
  • Subtitlu: Jurnal din exilul parizian 1997-2001
  • An apariție: 2007
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 216
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-1625-8
  • ISBN-10: 978-973-50-1625-8
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: Sanda Stolojan
  • Traducere: Sanda Stolojan, Dana Petrisor

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact