Închide Close
Carte de bucate

Editura Humanitas

Silvia Jurcovan, Carte de bucate

Din categoriile carte practică

În colecția în afara colecţiilor

Sute de mii de exemplare vândute, zeci de ediţii publicate

După imensul succes din 1975 al Cărţii de bucate pentru tinerele gospodine, cumpărată de peste 250 000 de amatori ori fini cunoscători ai artei culinare, Silvia Jurcovan a revenit în 1983 cu o variantă îmbogăţită şi cuprinzătoare – Carte de bucate –, care a cunoscut numeroase ediţii, şi-a depăşit propriul record de vânzări şi, de aproape 30 de ani, e nelipsită din bucătăriile noastre, hrănindu-ne deopotrivă simţurile şi nostalgiile. Cartea Silviei Jurcovan, acum într-o nouă ediţie – nu una oarecare, ci una îndelung dichisită şi elegantă – imaginează cu drag, cu trudă, migală şi ştiinţă un univers al aromelor şi al gusturilor din copilăria şi tinereţea noastră, pe care le vom iubi întotdeauna.

„O carte de bucate e o poveste despre identitate şi memorie, în paginile ei cuvintele, ca şi mâncărurile, poartă amprente naţionale sau regionale, chiar şi înainte de deveni brand-uri. O carte de bucate e o lume virtuală. Depinde de abilitatea, experienţa şi capacitatea celui care se lasă iniţiat ca reţeta să capete consistenţa, forma şi savoarea lucrului bun de mâncat sau de degustat.“ (Smaranda VULTUR)

Despre Silvia Jurcovan

SILVIA JURCOVAN s-a născut în satul Cojocna, judeţul Cluj, pe 26 aprilie 1913. A urmat liceul la Cluj şi apoi, vreme de doi ani, cursurile Şcolii superioare de menaj din aceeaşi localitate. Aici a învăţat nu doar arta gătitului, ci şi croitoria şi lucrul de mână, într-un cuvânt, şi-a cultivat întocmai acele deprinderi care făceau din orice tânără o gospodină desăvârşită şi o amfitrioană fără cusur. După absolvire, se stabileşte cu familia proaspăt întemeiată în Sibiu, dar vocaţia de autoare şi-o descoperă mulţi ani mai târziu, abia după ce fiul său termină facultatea şi se stabileşte la Bucureşti, de unde îi trimite scrisori cerându-i reţete simple şi desluşite, pe care să le încerce şi el. Numai că, examinând cu ochi de inginer reţetele primate de-acasă, fiul are câteva critici de adus – Câtă făină înseamnă „făină cât cuprinde“? Cum se numără „două-trei clocote“? –, pe care mama şi le însuşeşte şi le „transcrie" în limbaj de începători, cântărind şi cronometrând totul cu grijă. Astfel s-a închegat nucleul viitoarei Cărţi de bucate, pe care n-ar fi avut niciodată de gând s-o prezinte unei edituri dacă în 1975 n-ar fi surprins o discuţie aprinsă între doi tineri care îşi reproşau lipsa de pricepere în bucătărie. „Am întocmit acestă carte de bucate din dorinţa de a veni în ajutorul tinerilor căsătoriţi, care nu au avut timp să-şi însuşească arta de a pregăti bucate gustoase. Sunt convinsă că un interes mai mare din partea tineretului pentru această îndeletnicire considerată minoră i-ar scuti de multe necazuri majore“, scrie Silvia Jurcovan în prefaţa primei ediţii a cărţii. Autoarea s-a stins din viaţă la varsta de 87 de ani, în octombrie 2000.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Carte de bucate
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 466
  • ISBN: 978-973-50-3475-7
  • Colecție: în afara colecţiilor
  • Domeniu: carte practică
  • Autor: Silvia Jurcovan
  • Ilustraţii: Rareş Ionaşcu
  • Prefaţă: Smaranda Vultur

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact