Închide Close
Cinci scrieri morale

Editura Humanitas

Umberto Eco, Cinci scrieri morale

Din categoriile filozofie

În colecția Seria Eseu

Umberto Eco analizeaza cu o privire lucida si plina de stralucire cinci teme de actualitate de o importanta maxima: de ce a ajuns razboiul un lucru inevitabil in zilele noastre, care sunt caracteristicile fascismului italian vazut ca un colaj de idei politice si filozofice diferite – „un viespar de contradictii“, ce schimbari au intervenit in mass-media o data cu aparitia televiziunii, premizele si posibilitatea de a functiona azi o etica de tip laic – „religiozitatea laica“ sau toleranta si intoleranta fata de emigratie care va transforma Europa urmatorilor ani intr-un continent multirasial. Autorul declara ca unele probleme etice au devenit mai limpezi pentru el dupa ce a reflectat asupra unor chestiuni de natura semantica: „universalii semnatici“ conduc la identificarea unei notiuni care se dovedeste comuna tuturor culturilor, adica cea care se refera la pozitionarea corpului nostru in spatiu. De unde si conceptele de pozitionare pe coordonatele spatiale. Dar si senzatiile sunt universale, ca si conceptul de „constrangere“. Aceste „drepturi ale corpului“ reprezinta pentru Eco un punct de plecare pentru etica. Dimensiunile sale incep insa sa se defineasca abia atunci cand „intra in scena celalalt“ si se actualizeaza in raport cu celalalt.traducere de Geo Vasile
Despre Umberto Eco

UMBERTO ECO (n. 1932) este autor de romane, eseuri, tratate academice şi cărţi pentru copii. Profesor de semiotică la câteva dintre cele mai celebre universităţi europene şi americane, a abordat din această perspectivă aspecte cruciale ale culturii. Este unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani, iar eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale. Opere principale în traducere română: Opera deschisă (ELU, 1969); Tratat de semiotică generală (Ed. Ştiinţifică şi Enciclopedică, 1982); Numele trandafirului (Dacia, 1984); Lector in fabula (Univers, 1991); Pendulul lui Foucault (Pontica, 1991); Limitele interpretării (Pontica, 1995); Insula din ziua de ieri (Pontica, 1995); Cinci scrieri morale (Pontica, 1998; Humanitas, 2005); Minunea Sfântului Baudolino (Humanitas, 2000); Pliculeţul Minervei (Humanitas, 2004); Jurnal sumar (Humanitas, 2004).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Cinci scrieri morale
  • An apariție: 2005
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 120
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0882-3
  • ISBN-10: 973-50-0882-3
  • Colecție: Seria Eseu
  • Domeniu: filozofie
  • Autor: Umberto Eco

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact