Închide Close

Editura Humanitas

David Gilmour, Clubul de film

Lecţii de viaţă pentru fiul meu

Traducere și note de Vali Florescu

Când fiul său Jesse, un adolescent de aproape 16 ani, a pierdut orice interes pentru şcoală şi notele lui au devenit dezastruoase, David Gilmour i-a propus un târg neobişnuit: să renunţe la liceu fără obligaţia de a-şi lua o slujbă sau de a plăti chirie, dar îndeplinind două condiţii: să nu consume droguri şi, de trei ori pe săptămână, să vizioneze împreună cu el anumite filme. Așa începe clubul de film şi, odată cu el, lecţiile de viaţă deloc didactice, abia sugerate, pe care tatăl i le va ţine fiului vreme de trei ani. Aşa începe, mai ales, o superbă relaţie, de mare tandreţe, între un tată şi fiul său.

„Pentru moment, [Jesse] era doar un băiat înalt pe scena unui club din centru, cu microfonul în mână şi cu taică-său ascuns undeva în public. Mărturisesc că, stând aşa în întuneric, am plâns puţin, fără să mă vadă nimeni. Nu ştiu sigur de ce plângeam – pentru el, bănuiesc, pentru că exista, pentru că timpul nu mai poate fi dat înapoi, şi, pe când plângeam, auzeam mereu în minte, iar şi iar şi iar, cuvintele din Iubire adevărată: «Eşti atât de mişto, eşti atât de mişto, eşti atât de mişto!»“ (David GILMOUR)

  David şi Jesse Gilmour discută despre Clubul de film (video)

Despre David Gilmour

DAVID GILMOUR (n.1949) a studiat literatura comparată la Victoria College, University of Toronto. În 1986, după ce lucrase câțiva ani pentru Festivalul Internațional de Film de la Toronto, și-a început cariera la CBC (Canadian Broadcasting Cor poration), devenind cu timpul un foarte cunoscut critic de film; a găzduit emisiunea de arte și divertisment The Journal's Friday Night, iar din 1990, un program propriu în cadrul CBC News world, intitulat Gilmour on the Arts. În 1994, talk-show-ul său a căpătat un nou format și ulterior a obținut Premiul Gemini. Pe de altă parte, a dobândit o reputație de apreciat romancier, publicând Back on Tuesday (1986), urmat de How Boys See Girls (1991) și An Affair with the Moon (1993). În 1997 a abandonat televiziunea, concentrându-se asupra carierei de scriitor. Cartea sa Lost Between Houses (1999) a ajuns bestseller în Canada și a fost nominalizată pentru Trillium Book Award. Sparrow Nights, romanul pe care i l-a publicat în 2001 Random House, a avut excelente recenzii în reviste americane de prestigiu, iar A Perfect Night to Go to China a câștigat în 2005 Governor-General's Award pentru ficțiune și a fost tradus în opt limbi. În 2007, eseului său My Life with Tolstoy i s-au decernat două distincții National Magazine Award. Volumul memorialistic Clubul de film (2008) a fost tradus până acum în 24 de limbi și a ajuns bestseller nu numai în Canada, dar și în Germania și Brazilia. Ultimul roman (2011) al lui David Gilmour este The Perfect Order of Things. În prezent, predă la Victoria College, University of Toronto. Are doi copii, Maggie și Jesse, și locuiește la Toronto cu soția sa, Tina Gladstone, și fiica ei, Amelia.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Clubul de film
  • Subtitlu: Lecţii de viaţă pentru fiul meu
  • An apariție: 2012
  • Ediție: I
  • Pagini: 248
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-3442-9
  • Colecție: Memorii/Jurnale/Biografii
  • Domeniu: memorialistică & diaristică
  • Autor: David Gilmour
  • Traducere şi note: Vali Florescu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact