Închide Close
Copilul-umbra

Editura Humanitas

P.F. Thomese, Copilul-umbra

Publicat in 2003, dupa moartea fiicei autorului, inclasabilul Schaduwkind (Copilul-umbra) -- meditatie, poem in proza, eseu -- s-a bucurat de un succes extraordinar in Olanda (70 000 de exemplare vandute), fiind tradus ulterior in peste cincisprezece tari. In 2007, Copilul-umbra a fost nominalizat pentru prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award. "Cuvant lipsa: Unei femei care-si ingroapa sotul i se spune vaduva, unui barbat ramas fara sotie, vaduv. Un copil fara parinti e orfan. Dar cum se numesc tatal si mama unui copil care a murit?" Desi porneste de la un eveniment real -- autorului ii moare fiica la doar cateva saptamani de la nastere --, Copilul-umbra (2003) nu e un text propriu-zis autobiografic: nu aflam mai nimic despre circumstantele mortii, despre spital, boala, incercarile medicilor de a o salva pe Isa. In mod curios, realitatea dura a acestei morti e trecuta sub tacere, iar paginile pe care le citim par sa vorbeasca despre altceva, tatonand un limbaj nou sau resuscitand o limba moarta. Atunci cand survine, textul "rupe" tacerea, intrerupe legatura organica -- ilizibila -- a tatalui cu micuta lui moarta. Intr-un fel, copilul-umbra e un copil "fara insusiri", o forma ce nu se poate fixa, un personaj pur, aflat in continua transformare: e "copilul batran" descris de Titus Livius, pruncul bolnav pe care parintii il duc de la Betleem in Egipt, copilul mort abandonat de Frederic Moreau in Educatia sentimentala, fiica lui Iair pe care a inviat-o Isus din morti, iubita din Cantarea Cantarilor... Departe de orice indiscretie si orice forma de intimism, P.F. Thomese cauta cuvintele si lucrurile care raman dupa disparitia fizica a fiintei dragi. Desi probeaza toate registrele tanguirii -- de la disperare, trecand prin spaima si mizantropie, pana la apatia din final --, Copilul-umbra depaseste starea de doliu (pe care Thomese o numea, intr-un interviu, "egocentrica"), descriind mai degraba stari poetice posibile si variabile in "spatiul literar". "Un document literar zguduitor si grandios. Copilul-umbra contrazice regula dupa care insuportabilul ar fi un subiect prea incomod pentru literatura moderna." (Die Zeit) "Frumos si auster... O comoara!" (Publishers Weekly) "Cu ce pret teribil a luat nastere aceasta splendida carte! E singurul gand care te impiedica sa scrii despre ea cu si mai mult entuziasm." (Vrij Nederland)traducere, postfata si note deAndrei Anastasescu
Despre P.F. Thomese
P. F. Thomese s-a nascut in 1958 la Doetinchem, in Olanda. In prezent traieste la Haarlem. A publicat povestiri (Zuidland, 1990; Haagse liefde & De vieze engel, 1996; Greatest hits, 2001) si romane (Heldenjaren, 1994; Het zesde bedrijf, 1999; Izak, 2005; Vladiwostok! , 2007). Schaduwkind (Copilul-umbra) a aparut in 2003, aducandu-i celebritatea.
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact