Închide Close

Editura Humanitas

Bertrand Russell, Credinţele mele

Din categoriile eseistică

În colecția Eseu

„În cărticica de faţă încerc să formulez ceea ce cred despre locul omului în univers şi despre posibilităţile sale de a accede la o viaţă împlinită.Cu excepţia astronomiei, omenirea nu a dobândit priceperea de a previziona viitorul; în sfera lucrurilor omeneşti putem vedea că există forţe ce contribuie la fericire şi altele ce favorizează nefericirea. Nu ştim care din cele două va precumpăni, dar, pentru a acţiona chibzuit, trebuie să fim conştienţi de amândouă.Nu am cum să dovedesc că viziunea mea despre valorile vieţii este corectă; pot doar să enunţ această viziune şi să sper că ea va fi îmbrăţişată de cât mai multă lume. Viziunea mea este aceasta: Viaţa demnă de trăit este cea inspirată de iubire şi călăuzită de cunoaştere.“ (Bertrand RUSSELL)

Despre Bertrand Russell

Figură de prim ordin a logicii şi filozofiei secolului XX, lordul BERTRAND RUSSELL (1872–1970) a fost totodată un autor prolific şi în probleme de interes pentru publicul larg: religia, organizarea socială, relaţiile internaţionale, războiul şi pacea, educaţia, etica, influenţa ştiinţei asupra vieţii sociale etc. În toate aceste chestiuni a exprimat o gândire originală şi viguroasă, adesea în răspăr cu mentalităţile dominante şi stârnind nu o dată nemulţumiri şi reacţii adverse din partea autorităţilor. Izbucnirea Primului Război Mondial i‑a dat ocazia să‑şi manifeste antimilitarismul şi pacifismul; drept consecinţă, şi‑a pierdut în 1916 postul de la Cambridge şi a fost condamnat în 1918 la şase luni de închisoare. Democrat, individualist şi liberal, Russell a împărtăşit vederile socialiştilor englezi, dar a criticat bolşevismul după o călătorie în Rusia, întreprinsă în 1920. Până la sfârşitul vieţii n‑a încetat să fie un adversar al oricărei forme de dictatură şi un luptător pentru cauza păcii, opunându‑se utilizării militare a energiei nucleare sau denunţând pericolele naţionalismului. În 1950 i‑a fost decernat Premiul Nobel pentru literatură, „drept recunoaştere a activităţii sale scriitoriceşti variate şi de mare importanţă, prin care apără idealurile umaniste şi libertatea de gândire“. Lucrări ale lui Bertrand Russell apărute la Humanitas: Istoria filozofiei occidentale (2005), În căutarea fericirii (2011), Cunoaşterea lumii exterioare (2013), Credinţele mele (2014), Eseuri sceptice (2015), Autobiografia lui Bertrand Russell (2018), Viitorul omenirii și alte eseuri deloc populare (2021).

 

Fotografia autorului: Nationaal Archief, Olanda

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Credinţele mele
  • An apariție: 2014
  • Ediție: I
  • Pagini: 96
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 978-973-50-4642-2
  • Colecție: Eseu
  • Domeniu: eseistică
  • Autor: Bertrand Russell
  • Prefaţă: Alan Ryan
  • Traducere: S.G. Drăgan

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact