Închide Close
Cu dinţii de lână: Jurnal 1978-1983

Editura Humanitas

Livius Ciocarlie, Cu dinţii de lână: Jurnal 1978-1983

Jurnal 1978-1983

PREMIUL NAŢIONAL PENTRU LITERATURĂ decernat de Uniunea Scriitorilor.

"Întrebarea este în ce condiţii poate fi salvat jurnalul, adică poate fi adus în stare de operă durabilă, ceea ce reprezintă aproape o contradicţie în termeni, câtă vreme jurnalul consemnează efemerul. În principiu, rostul lui este mnemotehnic: a nota ce se petrece cu tine şi în jurul tău sau ce îţi trece fugar prin minte, fie din preocupare de tine, fie pentru a-ţi servi mai târziu. Pentru a afla mai târziu ce ai uitat. Jurnalul aparţine unei jurnalistici sui generis, de uz propriu. Devenit carte, se citeşte în acelaşi spirit, şi sinonimia jurnal-ziar nu e întâmplătoare. Se citeşte la fel ca ziarul, cu un interes mai aprins şi totodată mai superficial decât o carte de literatură, fiindcă, la fel ca ziarul, cuprinde numai noutăţi, numai informaţii ce stârnesc curiozitate, făcându-te să afli ceea ce altcum n-ai putea să ştii." (Livius Ciocârlie)

"Ludic, anecdotic, livresc; meditativ, (auto)-ironic, confesiv; elegant, rafinat, discret - iată doar câteva dintre adjectivele ce pot caracteriza, pe rând, stilul - tonul - protagonistul. Adevărate colaje ale memoriei, volumele lui Livius Ciocârlie sunt imposibil de rezumat şi, probabil, de imitat. Un lucru rămâne sigur în ceea ce îl priveşte: profesiune de credinţă ori simplu răsfăţ auctorial, anonimatul nu i-a reuşit". (Cristina Chevereşan)

"Autentic până la scandal şi autoreflexiv până la cruzime, Livius Ciocârlie a reuşit, mai cu seamă prin jurnalele sale, să transforme spectacolul intimităţii într-o aventură unică în literatura română." (Doru Branea)

Despre Livius Ciocarlie
Autorul despre el insusi. Livius Ciocarlie, nascut in 1935 la Timisoara, din mama casnica si tata onest functionar, isi revendica drept spatiu de origine pe acela cuprins intre dealurile Orsovei si muntii Mehadiei. Sub forma de teme pentru acasa, a inceput sa scrie jurnal la 9 ani si proza memorialistica la 11. A luat initiativa de a scrie versuri proaste in clasa a IX-a de liceu. A tinut dupa aceea un jurnal patetic in care isi deplangea incapacitatea de a ingurgita cursul de lingvistica romanica al academicianului Iorgu Iordan si, ulterior, pe aceea de a-si stapani elevii in calitatea lui efemera de profesor de limba franceza la diverse scoli timisorene. Jurnalul a atins nivelul de publicabilitate – numai prozastic, continutul fiind in buna parte „reactionar“ – cat timp autorul a vegetat intr-un muzeu. Parasindu-l in folosul carierei universitare, a ratat sansa vietii: aceea de a vegeta pana la sfarsit. A practicat din obligatie de serviciu exegeza literara pana cand a obtinut statutul de distins carturar, inspaimantat de impostura, s-a lepadat de critica si a reinnoit pactul autobiografic, sub jurisdictia caruia s-a aflat pana de curand. Pensionar, a parasit si Timisoara, instalandu-se – impreuna cu cea careia de aproape cinci decenii ii spune T – in cartierul armenesc, la Bucuresti. Acolo imbatraneste si se deprinde – pe indelete – cu ideea ultimului abandon. Bibliografie: Realism si devenire poetica (Ed. Facla, 1974, premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor); Negru si alb (Ed. Cartea Romaneasca, 1979, premiul Uniunii Scriitorilor); Mari corespondente (Ed. Cartea Romaneasca, 1981); Eseuri critice (Ed. Facla, 1983, premiul Uniunii Scriitorilor); Un Burgtheater provincial (Ed. Cartea Romaneasca, 1985); Clopotul scufundat (Ed. Cartea Romaneasca, 1988); Fragmente despre vid (Ed. Cartea Romaneasca, 1992); Paradisul derizoriu (Ed. Humanitas, 1993); Viata in paranteza (Ed. Amarcord, 1995, premiul Fundatiei pentru o Societate deschisa si premiul Salonului de carte de la Cluj); Cap si pajura (Ed. Albatros, 1997); Trei intr-o galera (EA. Echinox, 1998, premiul ASPRO); Caietele lui Cioran (Ed. Scrisul Romanesc, 2000); De la Sancho Panza, la Cavalerul Tristei Figuri (Ed. Polirom, 2001, premiul Uniunii Scriitorilor); & comp. (Ed. Polirom, 2003); „...pe mine sa nu contati“, convorbiri cu Mircea Bentea (Ed. Paralela 45, 2003).
Alte Detalii

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact