Închide Close
Despre suflet

Editura Humanitas

Aristotel, Despre suflet

În colecția Surse clasice

Interpretarea si asumarea culturala a tratatului Despre suflet inseamna refacerea unui splendid traseu istoric al contextului originar al filozofiei lui Aristotel, dublat de sirul comentatorilor greci, arabi si latini care au dat sensuri diverse acestui text si au creat filozofii diverse revendicandu-se de la el. Piesa de fundament a reflectiei grecesti asupra subiectivitatii, tratatul se lasa supus unui sir de interpretari tot atat de multiple pe cat de numeroase sunt amprentele lasate in el de traditiile care l-au comentat. El propune o meditatie asupra esentei vietuitorului, a facultatilor lui si a lumii careia el ii este dat si care ii constituie limitele: de la vietuitorul cel mai simplu, dotat cu pipait, pina la fiintele rationale, scara vietuitoarelor ilustreaza participarea graduala la divin, oferind spectacolul diversitatii sublunare a universului aristotelic.Traducere din greaca de Alexander Baumgarten
Despre Aristotel
S-a nascut la Stagira, in Macedonia, in anul 384 i.Chr (i s-a spus, de altfel, si „Stagiritul“). Tatal lui, Nicomah, a fost medicul personal al regelui macedonean Amyntas al III-lea, bunicul lui Alexandru cel Mare. La Pella, capitala Macedoniei, s-a imprietenit cu Filip, unul dintre cei trei fii ai regelui. Probabil sprijinit de acesta, in 367 i. Chr. a plecat la Atena pentru a-si desavarsi studiile: s-a inscris mai intai la scoala lui Isocrate, apoi la Academia lui Platon. A ramas aici 20 de ani, dovedindu-se mai intai un elev stralucit, apoi un profesor si un ganditor pe masura maestrului sau. Dupa moartea lui Platon, in 347 i.Chr., un nepot al acestuia, Speusipos, a preluat conducerea Academiei. Aristotel a plecat la Assos, in Troada, apoi, in 343, a fost chemat la Pella, la curtea lui Filip, pentru a desavarsi educatia tanarului Alexandru (cel care avea sa ramana in istorie ca Alexandru cel Mare). In 340 s-a intors la Stagira, dar nu pentru multa vreme. Pacea impusa de Macedonia cetatilor grecesti i-a dat prilejul sa revina la Atena, unde a infiintat propria lui scoala – Liceul (Lykeion sau scoala peripatetica). Va preda aici timp de doisprezece ani si isi va continua neobosit cercetarile. In 323, odata cu moartea lui Alexandru, la Atena a rabufnit vechea dusmanie fata de macedoneni. Aristotel s-a refugiat la Chalcis, unde a murit un an mai tarziu. Vastul sistem filozofic si stiintific conceput de Aristotel, uimitor prin diversitate (logica, teologie, politica, estetica, fizica, astronomie, zoologie etc.) si profunzime, a stat la baza gandirii medievale crestine si islamice si a fost axul culturii Occidentului pana la sfarsitul secolului al XVII-lea. Din cele peste 150 de lucrari care ii sunt atribuite (Diogenes Laertios mentiona 145), s-au pastrat mai putin de 50. Categoriile, Topica, Metafizica, Politica, Etica nicomahica sunt cateva dintre scrierile sale, toate traduse in romaneste.
Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Despre suflet
  • An apariție: 2005
  • Ediție: Editita I
  • Pagini: 412
  • Format: 13X20 cm
  • ISBN: 973-50-1025-9
  • ISBN-10: 973-50-1025-9
  • Colecție: Surse clasice
  • Autor: Aristotel

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact