Închide Close
Drumul catre servitute

Editura Humanitas

Friedrich A. Hayek, Drumul catre servitute

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Societatea civilă

„Tintele inedite ale cartii lui Hayek erau adeptii planificarii sociale, care voiau sa «rationalizeze» activitatea economica. Mesajul adresat de Hayek acestui public avea doua laturi. Mai intai, el sustinea ca nici un individ sau grup nu ar putea, in principiu, sa planifice un sistem economic in toata infinitatea detaliilor sale, deoarece pur si simplu erau prea multe variabile nespecificabile de luat in considerare. Din acest motiv, incercarile de a satisface cererile consumatorului cu ajutorul statului sunt menite a fi jalnice esecuri... A doua, si cea mai importanta asertiune a sa in acest context, se referea la consecintele pe termen lung ale incercarilor de angajare intr-o planificare cuprinzatoare. Hayek a adus argumente puternice in sprijinul ideii ca libertatile economice si libertatile civile sunt doua fatete ale aceleiasi monede. Cei care nu vad aceasta legatura nu izbutesc sa inteleaga ca, pentru a avea cat de cat succes, planificarea economica incumba restrangerea optiunilor individuale intr-un mod incompatibil cu genul de libertate personala ce a caracterizat liberalismul occidental modern.“ Karen I. Vaughn Lucrare de referinta a liberalismului modern, Drumul catre servitute face parte din bibliografia obligatorie a celor care studiaza astazi economia, politologia, sociologia sau dreptul. Volumul de fata reia editia Humanitas din 1993, in care analiza lui Hayek e completata cu doua eseuri despre receptarea sa in contemporaneitate.traducere de Eugen B. Marian
Despre Friedrich A. Hayek
Economist austriac eminent, promotor al principiilor liberalismului clasic, distins cu Premiul Nobel pentru economie in 1947. S-a nascut la Viena in 1899 si tot aici si-a luat doctoratele in economie si drept. In 1931 a primit o catedra la London School of Economics, iar sapte ani mai tarziu a devenit cetatean britanic. Din 1950 pana in 1961 a predat la Universitatea din Chicago, apoi a fost profesor de economie la Albert-Ludwig-Universitat din Freiburg. A murit in anul 1992. The Road to Serfdom (Drumul catre servitute, Humanitas, 1997) a aparut in 1944 si a reprezentat inceputul unei lungi perioade in care interesul lui Hayek pentru analiza economica s-a combinat cu studii constitutionale, cu o ampla perspectiva asupra istoriei, a vietii sociale. Cele mai importante momente, in acest sens, le reprezinta cartile sale The Constitution of Liberty (1960) si trilogia Law, Legislation and Liberty (publicata in anii '70). Prin aceste lucrari, Hayek a consacrat renasterea liberalismului clasic in veacul al XX-lea.
Alte Detalii
 • Categorie: carte
 • Titlu: Drumul catre servitute
 • An apariție: 1997
 • Ediție: editia a II-a
 • Pagini: 320
 • Format: 13x20 cm
 • ISBN: 973-28-0740-7
 • ISBN-10: 973-28-0740-7
 • Colecție: Societatea civilă
 • Domeniu: Știinţe sociale & politică
 • Autor: Friedrich A. Hayek

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact