Închide Close
Etica protestanta si spiritul capitalismului

Editura Humanitas

Max Weber, Etica protestanta si spiritul capitalismului

Contemporaneitatea lui Weber nu decurge numai din faptul ca este cel mai citat sociolog, ci, in primul rand, din actualitatea analizelor sale si din permanenta reconsiderare a contributiilor sale metodologice si epistemologice. A creat o opera impresionanta, care in Romania ultimelor decenii a fost cunoscuta doar de un numar restrans de specialisti. La acest fapt au au contribuit doua situatii. Mai intai, o limitare de ordin editorial: absenta traducerilor in limba romana a principalelor opere ale sociologului german. In al doilea rand, o limitare de ordin ideologic: Weber a fost considerat unul dintre principalii adversari teoretici si ideologici ai lui Karl Marx. In consecinta, opera sa trebuia tinuta departe de cei pe care i-ar fi putut influenta.

traducere de Ihor Lemnij

Despre Max Weber

MAX WEBER, economist si sociolog, s-a nascut la Erfurt la 21 aprilie 1864 si a murit la Munchen la 14 iunie 1920. Din 1893 -- profesor la Berlin, din 1894 -- la Freiburg im Breisgau, intre 1897 si 1903 -- la Heidelberg, din 1919 -- la Munchen. Pornind de la teoriile lui G.W.F. Hegel, A. Comte, L. v. Stein, K. Marx, ca si de la cercetarile lui W. Dilthey , W. Windelband, H. Rickert si G. Simmel, M. Weber a elaborat o sinteza a metodelor teoretice si istorice ale stiintelor sociale, pe care a aplicat-o cu mult succes in sociologie. Sociologia religiei fondata de el (de exemplu prin Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus -- Etica protestanta si spiritul capitalismului, 1920) si-a propus sa lamureasca in locul constructiilor istorice monocauzale raportul dintre componentele spirituale si cele materiale ale procesului istoric si social. In politica s-a manifestat in favoarea unei democratii nationale.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact