Închide Close

Editura Humanitas

George Prochnik, Exilul imposibil. Stefan Zweig la sfârșitul lumii

Traducere și note de Alexandru Macovescu

 

NATIONAL JEWISH BOOK AWARD PENTRU BIOGRAFIE

 

În 1930, Stefan Zweig era probabil cel mai tradus scriitor european, iar romanele, povestirile și mai cu seamă biografiile sale erau cunoscute în întreaga lume. Totul se schimbă însă odată cu ascensiunea lui Hitler, când Zweig, omul de o inteligență remarcabilă, umanistul în cel mai larg și mai profund sens al cuvântului, scriitorul dedicat fără odihnă și fără rest promovării valorilor intelectuale, e nevoit să fugă din Austria peste care se abate amenințarea nazistă. Despărțirea de casă, ruperea legăturilor cu viața culturală a Vienei, izolarea de prieteni și de universul în care s-a desăvârșit ca scriitor, peregrinările prin lumea largă de la Londra la New York, la Rio de Janeiro și apoi la Petrópolis, destinația cea de pe urmă, îl secătuiesc de puteri și îl dezrădăcinează iremediabil.

Exilul imposibil, povestea vieții sfârșite tragic a lui Stefan Zweig, înfățișează prăpastia dintre lumea ideilor bătrânei Europe și cea a tinerei Americi, precum și zbuciumul celor care s-au văzut nevoiți s-o abandoneze pe una pentru cealaltă. Destinul lui Zweig este emblematic, până la urmă, pentru o epocă ce se sfârșește și o lume care se surpă în ea însăși, pe măsură ce-și pierde valorile.

 

Pe copertă: Stefan Zweig, New York, 1941 (fotografie de Kurt Severin, prin amabilitatea lui David H. Lowenherz)

Despre George Prochnik

GEORGE PROCHNIK (n. 1961) este eseist, poet, scriitor și jurnalist american. Printre cărțile sale cele mai cunoscute se numără In Pursuit of Silence: Listening for Meaning in a World of Noise (2010), Putnam Camp: Sigmund Freud, James Jackson Putnam, and the Purpose of American Psychology (2006), Stranger in a Strange Land: Searching for Gershom Scholem and Jerusalem (2016). De-a lungul timpului, George Prochnik a avut rubrici regulate în publicații precum The New Yorker, New York Times, Bookforum, Los Angeles Review of Books, Cabinet. Cartea sa despre Stefan Zweig, Exilul imposibil. Stefan Zweig la sfârşitul lumii (2014), a fost recompensată cu National Jewish Book Award pentru biografii/memorii și s-a aflat pe lista scurtă pentru Wingate Prize în Marea Britanie.

Fotografia autorului © Elisabeth Prochnik

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact