Închide Close

Editura Humanitas

Gabriel Brebenar, Jurnalul unui cititor

Premiul Milan Kundera

Poate fi viaţa înfruntată doar cu o carte în mână? Anibalector, „cititorul din peşteră“ al lui Rui Zink, există în varianta românească. Numele lui e Gabriel Brebenar, iar peştera în care citeşte poartă numele Basarabasa, un sat aşezat în inima Ardealului, nu departe de Brad. Gabriel Brebenar a împlinit de curând 32 de ani. Studii: Facultatea de Filozofie din Timişoara. După doar un an de profesorat, renunţă şi se întoarce în satul natal. Aici nu face decât două lucruri: coseşte şi citeşte. De fapt, citeşte ca şi cum ar cosi. Cam o carte pe întinsul fiecărei zile. Zeci de mii de pagini în câţiva ani. Este, cum singur îşi spune, „un cititor hedonist“, o întrupare borgesiană a lectorului ideal: „Citesc, nu studiez.“ Şi atunci cititul devine un mod de viaţă, iar Gabriel Brebenar, în căutarea unui sens de viaţă, devine Cititorul. Marile opţiuni existenţiale sunt la el opţiuni de lectură. Fireşte, jurnalul unui asemenea om nu poate fi decât „jurnalul unui cititor“. Unul care, vorba lui Anibalector, trebuie, ca şi autorul, să aibă stil. O soluţie la îndemâna oricui vrea să depăşească marasmul lumii de azi.

Despre Gabriel Brebenar

GABRIEL BREBENAR a împlinit de curând 32 de ani. Este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filozofie şi Comunicare (specializarea filozofie) a Universităţii de Vest, Timişoara. După doar un an de profesorat (predă logică, economie şi filozofie la Liceul Teoretic „Avram Iancu“ din Brad), renunţă şi se întoarce în satul natal. Aici, face din lectură un mod de viaţă. Devine „citiitorul borgesian din Basarabasa“.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact