Închide Close
Liberalismul

Editura Humanitas

Cristian Preda, Liberalismul

Din categoriile Știinţe sociale & politică

În colecția Polis

Potrivit editorului acestui volum, liberalismul este indeobste cunoscut in forma simplificata pe care au acreditat-o adversarii sai: ca un discurs mediocru despre valori terestre, in primul rand despre prosperitatea unei minoritati, sau ca o ortodoxie doctrinara rigida, incapabila de adaptare dar utilizata ca masca a exploatarii. Volumul isi propune tocmai rasturnarea acestei viziuni, prin reunirea referintelor esentiale ale istoriei liberalismului, grupate in cinci sectiuni: individul, temeiurile societatii libere, economia si capitalismul, statul liberal si, respectiv, democratia si adversarii sai. Plecand de la Machiavelli, Thomas Hobbes, Voltaire, Condorcet sau Alain, prima sectiune infatiseaza cele trei chipuri ale individului modern: principele, omul in starea de natura si homo economicus. Fundamentele societatii sunt descrise cu ajutorul discursurilor despre libertate (Friedrich von Hayek), proprietate (John Locke), toleranta (Isaiah Berlin) si pluralism (Wilhelm von Humboldt si Benjamin Constant). Sectiunea consacrata economiei vede in aceasta o alternativa la teoria contractului social: Adam Smith, Frederic Bastiat si Ludwig von Mises definesc capitalismul si stiinta care il consacra. Statul liberal este vazut ca stat minimal si stat de drept (Norberto Bobbio), ca stat protector (Pierre Rosanvallon), dar si ca o forma de articulare a separatiei puterilor (Montesquieu). In fine, adversarii democratiei – tirania majoritatii, revolutia si totalitarismul – sunt infatisati din perspectiva criticii liberale a unor autori precum John Stuart Mill, Alexis de Tocqueville, Karl R. Popper, Raymond Aron sau Leo Strauss.
Despre Cristian Preda

CRISTIAN PREDA este profesor de științe politice la Universitatea din București. A publicat mai multe volume despre evoluția gândirii politice românești, istoria liberalismului, sisteme electorale și politica postcomunistă. A tradus, de asemenea, în română autori precum Benjamin Constant, François Guizot, Alexis de Tocqueville, Raymond Aron sau Pierre Manent. La Editura Humanitas a coordonat colecția „Polis“, a publicat Mic dicționar de gândire politică liberală, în 2004, și De ce ațipesc parlamentarii? Și alte întrebări pestrițe despre politica românească, în 2020.

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Liberalismul
  • An apariție: 2003
  • Ediție: editia I
  • Pagini: 240
  • Format: 13x20 cm
  • ISBN: 973-50-0435-6
  • ISBN-10: 973-50-0435-6
  • Colecție: Polis
  • Domeniu: Știinţe sociale & politică
  • Autor: Cristian Preda

Noi apariții

Author spotlight

C.S. Lewis

pagina autorului

CLIVE STAPLES LEWIS (1898–1963) – romancier, poet, profesor universitar, medievist, critic literar, eseist, teolog laic şi apologet creştin – a fost unul dintre marii intelectuali ai secolului XX. A predat, între 1925 şi 1954, literatura engleză la Universitatea din Oxford (Magdalen College), precum şi, din 1954 până în 1963, literatură medievală şi renascentistă la Universitatea din Cambridge.

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact