Închide Close
Maestrul de ceai

Editura Humanitas

Yasushi Inoue, Maestrul de ceai

Din categoriile literatură

În colecția Cartea de pe noptieră

Ceaiul este legatura dintre apa si foc. Trebuie primit cu sufletul linistit si cu vorbe putine. Dar fostul discipol al maestrului de ceai Rikyu n-are cum sa fie linistit. Rikyu a fost impins sa-si ia viata prin sinucidere rituala. De ce? Asta incearca, in jurnalul sau, sa afle discipolul, la varsta cand a devenit si el unul dintre cei mai mari maestri ai artei ceaiului.Un roman care se incalzeste incet, ca apa de ceai, un roman al initierii in relatia maestru-discipol care, la moartea maestrului, nu numai ca nu ia sfarsit, dar devine si mai puternica. Un roman pentru initiatii in literatura japoneza. Sau un roman pentru cititorul curios, care vrea sa patrunda in viata cotidiana a unui maestru de ceai din vremuri de demult. Intrebarea criticului: Intre 15 si 30 de ani lasi totul in seama maestrului. De la 30 la 40 de ani incepi sa te descoperi. Intre 40 si 50 de ani te desparti de maestru si-ti faci propriul nume. Intre 50 si 60 de ani te intorci la maestru. La 70 de ani devii un adevarat maestru. Oare sa fie valabil numai in arta ceaiului?

Despre Yasushi Inoue

YASUSHI INOUE (1907–1991) s-a născut la Asahikawa, în Hokkaidō. A absolvit în 1936 Universitatea Imperială din Kyōto (estetică şi filozofie), cu o teză despre Paul Valéry. Până la sfârşitul războiului a publicat mai mult poezie, deşi a obţinut şi un premiu pentru roman (Premiul Chiba Takeo, în 1936). S-a impus însă ca prozator abia la vârsta de patruzeci şi doi de ani, cu nuvelele Lupta de tauri (Tōgyū) şi Puşca de vânătoare (Ryōjū; Humanitas Fiction, 2013, 2024), pentru cea dintâi primind, în anul 1949, Premiul Akutagawa. Vasta sa operă cuprinde peste patruzeci de romane, peste optzeci de nuvele, un mare număr de proze scurte, mai multe volume de poezii, zece volume de eseuri şi însemnări, jurnale de călătorie, volume de estetică şi critică literară, scrieri diverse. Pasionat de istoria Japoniei şi a Asiei (în special a Chinei), a călătorit mult în tot acest spaţiu, iar viziunea sa asupra evenimentelor trecute se reflectă în majoritatea operelor lui, un excelent exemplu pentru modul în care cultura japoneză percepe timpul. Douăzeci şi opt dintre prozele sale au fost ecranizate (printre regizori: Kumai Kei şi Inagaki Hiroshi), iar cinci au stat la baza unor seriale de televiziune. În 1964 a fost ales membru al Nihon Geijutsuin (Academia Japoneză de Arte), iar în 1976 a primit Bunka kunshō (Ordinul Meritul Cultural), cea mai înaltă distincţie culturală japoneză. A mai primit Marele Premiu pentru Literatură al Japoniei (în 1982), Premiul Asahi (în 1985, pentru întreaga activitate literară), iar în 1986 a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii Beijing. Din opera sa au fost traduse şi publicate până acum în limba română nuvelele Puşca de vânătoare (Ryōjū; Humanitas Fiction, 2103) şi Dragostea, şi moartea, şi valurile (Shi to koi to nami to; Humanitas, 2008), romanele Lupul albastru (Aoki ookami; Humanitas, 1999), Maestrul de ceai (Honkakubō ibun; Humanitas, 2007, Humanitas Fiction, 2014), Nobila doamnă din Yodo (Yodo-dono nikki; Humanitas Fiction, 2016), Favorita (Yōkihi den; Humanitas Fiction, 2017) precum şi volumul de povestiri Cupa de cleştar (Humanitas Fiction, 2010).

Alte Detalii
  • Categorie: carte
  • Titlu: Maestrul de ceai
  • An apariție: 2007
  • Ediție: I
  • Pagini: 184
  • Format: 11x18 cm
  • ISBN: 978-973-50-1610-4
  • ISBN-10: 978-973-50-1610-4
  • Colecție: Cartea de pe noptieră
  • Domeniu: literatură
  • Autor: Yasushi Inoue
  • Grafica: Mardare Dragomirescu Ioana
  • Redactare: Mona Antohi
  • Traducere şi note: Anca Focseneanu

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact