Închide Close

Editura Humanitas

Constantin Popovici, Mamă, te rog să nu plângi

„Am hotărât târziu să încep această poveste, după o noapte în care l-am visat din nou pe tata. Mult îmbatrânit, într-o celulă, aşa mi-a apărut în vis. Avea o barbă lungă, albă, nepieptanată, parcă nesfârşită. Mă privea deprimat. «Iartă-mă, fiule...», mi-a spus, îngrozitor de palid şi de speriat. Abia putea să vorbească. M-am apucat să scriu primele rânduri având în minte imaginea lui din vis. Era de nerecunoscut, ca atunci, la proces. Aş fi vrut să încep cu mult înainte, dar, de fiecare dată, simţeam că nu încerc altceva decât să transcriu un trecut şi astfel să-l îngrop. Or, timpul acela nu se lăsa uşor ucis, el trebuia să trăiască numai în mine, viu, perpetuu, intim, nu eliberat ca să se pulverizeze. Dar, visându-l repetat pe tata în carceră, am început sa gândesc altfel. Zilele acelea de ieri, de fapt de demult, îmi cereau dintr-o dată să le fac loc în afară. Perdeaua trebuia trasă. Poate că paginile pe care le scriu acum vor deveni o carte; daca nu, manuscrisul îl voi aşeza cu discreţie în biblioteca din casa părinţilor, ridicată în liniştea unui pamânt unde am fost adus pe lume şi căruia îi întorc peste timp recunoştinţa, lăsându-i ca amintire o frântură de viaţă, lui şi celor care, întâmplator, vor găsi caietul caligrafiat cu răbdare şi durere.“ (Constantin POPOVICI)

   Dan C. Mihăilescu prezintă Mamă, te rog să nu plângi (ProTV, „Omul care aduce cartea“, aprilie 2011)

Despre Constantin Popovici

CONSTANTIN POPOVICI (n. 1940), licenţiat în filologie, profesor în judeţele Buzău şi Prahova (în ultimii ani de activitate la Ploieşti), publică relativ târziu, la început articole, studii şi proiecte didactice pe teme de limbă şi literatură română. În revista România literară, la rubrica „Literatura în şcoală", în mai multe numere îi apare Un dicţionar de personaje literare din operele scriitorilor români incluse în programele şcolare de liceu, iar în Axioma, un al doilea dicţionar de personaje, pentru uzul elevilor şi profesorilor de gimnaziu. A coordonat pe parcursul mai multor ani revista pentru elevi Pasiuni.

Alte Detalii

Noi apariții

Author Spotlight

Lucian Boia

pagina autorului

LUCIAN BOIA, născut în Bucureşti la 1 februarie 1944, este profesor la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. Opera sa, întinsă şi variată, cuprinde numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi. Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie...

Evenimente

Editura Humanitas pe Social Media

contact